Velileri sevindirecek uygulama

İzmir'de öğrenci taşımacılığı yapan okul servisleri, özel geliştirilen bir cihaz sayesinde öğrencinin servise binip binmediğini veliye mesajla bildirecek

Velileri sevindirecek uygulama
27 Eylül 2015 - 18:59

Hacettepe Teknokent'te geliştirilen cihaz, öğrencinin servise binip binmediğinin yanı sıra servisin öğrencinin bekleme yerine olan mesafesini ve süresini veliye otomatik mesaj atıyor. Cihaz, servisin normal varış süresini aşması durumunda kolluk güçlerine mesaj atarak yaşanabilecektaciz gibi olumsuz olayların da önüne geçilmesine imkan sağlıyor.

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancıyaptığı açıklamada, odalarına kayıtlı 5 bin 700 servis ile yaklaşık 50 bin öğrenciyi 28 Eylül itibarıyla taşımaya başlayacaklarını belirtti. İZMİR Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararınca kentte yolcu taşımacılığı yapan tüm araçlara "Araç takip cihazı" zorunluluğu getirildiğini anlatan Bostancı, bununla da yetinmeyip Hacettepe Teknokent'te geliştirilen "SERVİSCELL" isimli cihazı kullandıklarını söyledi.

Bostancı, bu cihazın geçen yıl 20-25 araçta pilot olarak uygulandığını, olumlu sonuçlar üzerine bu yıl tüm araçlara takıldığını kaydetti.

"SERVİSE BİNDİ" SMS'Sİ

"Okul servisi bekleme ve bekletmeye son" sloganıyla kullanılan cihazın öğrencilere, velilere, servis şoförlerine çok büyük kolaylıklar getireceğini dile getiren Bostancı, cihazlarla velilerin telefonlarının adreslerinin kayıtlı olduğunu, velinin belirlemiş olduğu zaman ve mesafe diliminin sisteme girildiğini, cihazın da otomatik olarak velilere mesaj attığını, arama yaptığını dile getirdi.

Servis aracının eve kaç dakika sonra ulaşacağının, ne kadarlık mesafenin kaldığının otomatik olarak veliye bildirildiğine dikkati çeken Bostancı, cihaz sayesinde 50-55 dakikalık servis güzergahının 30-35 dakikaya indiğine vurgu yaptı.

Cihazın yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı da kolluk güçlerini bilgilendirdiğinin altını çizen Bostancı, işleyişi şöyle anlattı: "Öğrenci servise bindiği zaman cihaz, veliye servise binildiğini mesaj atıyor. Binmediyse de bunu bildiriyor. Araç okula giriş yaptığında ya da çıkış yaptığını bunu bildiriyor. İnme-binme noktasına yaklaştığında veliyi haberdar ederek boşu boşuna beklemenin önüne geçiliyor. 'Biniş yerine tahmini bin metre kalmıştır, varış süresi 3 dakika' diyor."

VELİ SERVİSİ TAKİP EDİYOR

Eskiden ailelerin servisin tahmini geliş süresine göre yaz kış dışarıda önceden beklediğini, servis şoförünün geldiğinde kornaya basarak gürültü kirliliği yaşattığını ayrıca bekleme süresi nedeniyleyakıt harcamalarının arttığını anlatan Bostancı, cihazla bunların önüne geçildiğini belirtti.

Cihazlardaki 3G sayesinde şoförün eline telefon almadan cihaz sayesinde sesli arama yapılabildiğini ifade eden Bostancı, velilerin ayrıca kendilerine verilecek şifreyle internet ve akıllı mobil telefon uygulamaları üzerinden anlık olarak harita üzerinden aracı takip edebildiğini kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum