Vampir Kelebek İçin Toplandılar Ama Daha Büyük Tehlikelere Dikkat Çektiler

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Suat Kaymak, çaya asıl zararı verenin 'Ricania Simulans' değil gözle görülemeyen zararlı ‘Sarı Çay Akarı’ olduğunu söyledi.

Vampir Kelebek İçin Toplandılar Ama Daha Büyük Tehlikelere Dikkat Çektiler
16 Mart 2019 - 14:05

Doğu Karadeniz’de son yıllarda özellikle yaz aylarında tarım alanlarında büyük zararlara yol açan ve yörede ’Vampir Kelebek’ olarak adlandırılan ’Ricania Simulans’ ile mücadele kapsamında Rize’de bir toplantı düzenlendi. 

Rize Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya ÇAYKUR, Rize Ziraat Odası, Tarım İl Müdürlüğü yetkileri katıldı.

Düzenlenen toplantıda konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Suat Kaymak, Türkiye’de 1 yıldır türeyen Kahve Rengi Kokarca Böceği’ne dikkat çekti, çaya asıl zararı verenin ise 'Ricania Simulans' değil gözle görülemeyen zararlı ‘Sarı Çay Akarı’ olduğunu dile getirdi. 

Rize Çayı’nın özelliği olan doğallığının bozulmaması için Ricania Simulans ile mücadelede kimyasal ilaç kullanmadan mücadeleyi sürdürmek istediklerini dile getiren Kaymak “2 yıldır bir çalışma başlattık. Bu çalışmalar neticesinde Ricania Japonica yani yalancı kelebek olarak adlandırıyoruz, biyolojisine yönelik çalışmalarımız oldu. Bio teknik mücadelesine yönelik,’ acaba bu böceğin renklere karşı, ışığa karşı eğilimleri var mı? Bunu bir tuzak oalrak, mücadelesine yönelik kullanabilir miyiz?’ diye çalışmalarımız oldu. Bitki ekstratları kullanılabilip mücadele edile bilir mi diye çalışmalarımız oldu. Çünkü Rize bölgesi bizim için çok değerli bir alan. Çay yetiştirildiği için burada kimyasal bir mücadele etmek istemiyoruz. O yüzden burada kullanacağımız teknikler çevre dostu olmalı ve insan sağlığına zararlı olmamalı. Bizde bu amaç ve kaygıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca yine eğitim projelerimiz var. Kültürel metotları deniyoruz” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum