'Türkiye tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi'

Gürcistan Savunma Bakanı Khidasheli, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili, "Türkiye ciddi bir ülke, kendisine karşı yapılacak tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi" dedi.

'Türkiye tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi'
28 Kasım 2015 - 20:55 - Güncelleme: 29 Kasım 2015 - 22:47

Gürcistan Savunma Bakanı Tinatin Khidasheli, “Türkiye ciddi bir ülke, kendisine karşı yapılacak tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi. Türkiye bu yüzden bugünün dünyasında önemli ve saygı duyulan bir ortaktır, önemli ve saygı duyulan bir aktördür” dedi.

Khidasheli, Berlin temasları sırasında basın mensubuyla bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını vurmakta haklı olduğunu belirten Khidasheli, “Bağımsız, egemen bir ülkenin hava sahasını ihlal etmek, tanklarla topraklarına girmek gibidir. Bir farkı yok. Devletler bu tür ihlallere karşı tepkilerini göstermekte sonuna kadar haklılar” dedi.

Rusya’nın Türkiye-Suriye sınırındaki hava ihlalleri konusunda daha önce de Ankara tarafından birçok kez uyarılmış olduğunu vurgulayan Khidasheli, buna rağmen ihlallerin sürdüğünü kaydetti.

Khidasheli, “Türkiye ciddi bir ülke, kendisine karşı yapılacak tacizlerin bedelini ödeteceğini gösterdi. Türkiye bu yüzden bugünün dünyasında önemli ve saygı duyulan bir ortaktır, önemli ve saygı duyulan bir aktördür. Son olayın, uluslararası hukukun temel ilkelerine saygı gösteren ülkelerin büyük çoğunluğunun gözünde Türkiye’ye yönelik güveni ve olumlu bakışı daha da arttırdığını düşünüyorum” diye konuştu.

"RUSYA, OLAYDAN DERS ÇIKARMALI"

Rusya’nın son aylarda Avrupa’nın kuzeyinde de AB ve NATO ülkelerinin hava sahalarını sıklıkla ihlal ettiğini ancak bugüne kadar güçlü bir tepkiyle karşılaşmadığını ifade eden Khidasheli, “Türkiye’yle yaşanan gelişme artık herkes için şunu gösteriyor. Eğer ülkelerin egemenliklerine saygı göstermezseniz, bunun bir karşılığı olacaktır” dedi.

Rusya’nın olaydan ders çıkarmasını, Moskova’da sağduyunun galip gelmesini umut ettiğini dile getiren Khidasheli, “Rusya’nın sorunun değil çözümün parçası olmasından, sorun değil çözüm üreten bir devlet olmasından en çok memnuniyet duyacak ülke de herhalde Gürcistan olacaktır” ifadesini kullandı.

Khidasheli, “Bu sadece Türk hava sahası değil, aynı zamanda NATO’nun hava sahasıdır. Bu tür ihlallere müsamaha gösterilmeyeceği açıkça ortaya koyulmalı” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum