Rize'deki Ulu Veli Abdurrahman Hz.'leri Türbesi'nin Restorasyon Çalışması Tamamlandı

Rize Belediyesi, Ulu Veli Abdurrahman Hazretlerinin Hamidiye mahallesinde bulunan türbesini vatandaşların talebi üzerine restore etti.

Rize'deki Ulu Veli Abdurrahman Hz.'leri Türbesi'nin Restorasyon Çalışması Tamamlandı
20 Mart 2018 - 09:05

Rize’nin Hamidiye mahallesinde yıllar önce var olan ancak eskiyen “Ulu Veli Abdurrahman Hazretleri Türbesi”nde Rize Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışması sonrası türbe düzenlenen törenle tekrar ziyarete açıldı.

Törene, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, İl Müftüsü İsmail Yalçın, Ak Parti Rize İl Başkan Yardımcısı Murat Sadettin Türüt, Rize Belediye Başkan Yardımcıları ve mahalle muhtarları iel vatandaşlar katıldı.

Vali Bektaş ve Belediye Başkanı Kasap, Mahalle Muhtarı Nihat Meral’den Türbenin geçmişi ile ilgili bilgi alırken, İl Müftüsü İsmail Yalçın tarafından dualar edildi.

ulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(3).jpg

ULU VELİ ABDURRAHMAN HAZRETLERİ TÜRBESİ

TÜRBENİN BULUNUŞ HİKAYESİ

1920 yılında arazi sahipleri mevcut türbenin bulunduğu bölgeye ahşaptan bir ev inşa etmek istemişlerdir. Ancak ne hikmetse sebebi bilinmeyen birçok nedenden dolayı inşaat faaliyeti bir türlü bitmemektedir. Yeri gelir inşaatın yarısı sökük halde bulunur, yeri gelir yapılmış bölüm yıkılır. Bunun üzerine evi başka bir bölgede kurmak isterler ve mevcut türbenin batısına ev inşa edilir. Hane halkının büyükleri bir süre sonra rüyalarında mübarek bir zatı görmeye başlarlar. Birden fazla kişinin bu tarz rüya görmesine anlam verilemez. Zaman zaman şu an yerinde bulunmayan ama yöre halkının bildiği kiraz ağacının altında yeşil ışık gözlemlendiği ve türbe alanından Kur’an-ı Kerim okuma seslerinin geldiği de söylenmektedir. Ancak yine de 1978 yılında hane halkı ihtiyaca binaen ateşlik (Mutfak) yapmak için türbe alanında inşaata başlar. Bunun üzerine İstanbul Zeytinburnu’ndan Hoca Efendi Rize’ye gelir ve hane halkına bu bölgede ne yapıldığını sorar. Hane halkı durumu açıkladığında Hoca Efendi rüyasında Ulu Veli Abdurrahman Hazretlerini gördüğünü, Hazretlerinin bu inşaat faaliyetinden rahatsız olduğunu ve kendisinin bunu açıklamak için geldiğini söyler. Bunun üzerine hane halkı manevi bir keşifle şu anki mevcut türbe alanını mezarlık alanı olarak çevirir. 2017 yılında ise mezarlık alanı yaşanan sırrın gelecek nesillere aktarılabilmesi için Rize Belediyesi tarafından türbe olarak düzenlenir.

ulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(4).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(5).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(6).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(1).jpg

ulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(2).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(3)-001.jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(7).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(9).jpg

ulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(10).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(11).jpgulu-veli-abdurrahman-hazretleri-turbesi”nin-restorasyon-calismasi-tamamlandi-(12).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum