Putin: İlişkilerin onarılmasında umut görmüyorum

Yılsonu basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye ile ilişkilerin onarımını mümkün görmediğini açıkladı.

Putin: İlişkilerin onarılmasında umut görmüyorum
17 Aralık 2015 - 15:06 - Güncelleme: 18 Aralık 2015 - 13:51

Rusya'da geleneksel hale dönüşen yılsonu basın toplantısına bin 390 gazeteci katıldı. Toplantıda Türkiye'ye yönelik saldırgan üslubunu sürdüren Putin, savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'ye konuşlandırılan S-400 hava savunma sistemlerini hatırlatarak "Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin" dedi.

Putin'in açıklamalarından satır başları;

"Suriye konusundaki tutumumuz aynı"

Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek. Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.

"Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür"

Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür. Türkiye'yle ilişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.

15-12/17/ap_794059825145.jpg

"Umut görmüyorum"

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum. Türkiye'yle anlaşmazlıkta üçüncü tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.

15-12/17/56728d9167b0a9027852bead.jpgPutin'in her yıl düzenlediği yıl sonu toplantısını takip edenlerin birinin elinde Türk bayrağı olması dikkat çekti.

"Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin"

Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil.

"G20'de Türkmenlerle ilgili hiçbir şey duymadım"

Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G-20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum