National Geographic Gaziantep'i Keşif Ediyor

National Geographic Dergisi'nin Cristopher Thornton Başkanlığı'ndaki bir heyet Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerlerini yakından inceliyor.

08 Mayıs 2014 - 07:20

Dünyaca ünlü National Geographic Dergisi'nin Washington Merkezi'nden Cristopher Thornton Başkanlığı'ndaki bir heyet Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerlerini yakından inceliyor. Gaziantep'in dünya markası Zeugma Antik Kentte bir takım incelemelerde bulunan dergi yetkilileri, buradaki eserlerin dünya tarihine ışık tutacak cinsten olduğu görüşünde birleştiler.

Önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Araştırma Merkezi ev sahipliğinde ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda düzenlenen "2. Uluslararası Medeniyet Diyaloğu Sempozyumu"na katılmak için Gaziantep'e gelen Cristopher Thornton ve beraberindeki yetkililer, Zeugma Antik Kentteki kazı çalışmalarını da yerinde görme fırsatı buldular.

Sempozyum kapsamında Gaziantep'te bulunan '2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu' üyeleri ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Nizip İlçesi'ndeki Zeugma Antik Kenti'ne giden heyet, buradaki eserlere hayran kaldılar.

Zeugma Antik Kent kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay'dan çalışmalar ve çıkan eserler hakkında bilgi alan Cristopher Thornton ve yetkililer, Gaziantep'in zengin bir tarih geçmişine sahip olduğu görüşünü savundular.

Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, etkinliğin ardından yaptığı açıklamada, katılımcılar arasında geçen sene farklı bir ülkede yapılan sempozyumda maya medeniyetinin tartışıldığını söyledi.

Türkiye'de gerçekleştirilen sempozyum kapsamında dünyanın değişik ülkelerinden gelen 40 bilim adamının yer aldığını ifade eden Karlıağa, "Bu sene Türkiye'de gerçekleştirilen sempozyum kapsamında Türkiye ve Anadolu'daki medeniyet mirası tartışılacak. Bu miraslar hakkında bilgi kazanımı elde edilecektir. Daha önce İstanbul'da yaptığımız toplantıda medeniyetlerin başlangıcı, medeniyet olgusu, medeniyetlerin bugünü ve medeniyet algısını konuştuk. Şanlıurfa'da ise medeniyetin başlangıçlarını yani Göbeklitepe'nin başlangıcını, çevrede henüz yerleşik hayata geçmemiş insanların yerleşik hayata geçişini ve tarımın ortaya çıkışı ile birlikte kültür ve medeniyet arasındaki bağları konuştuk. Yani bu kapsamda yapacağımız sempozyumlarda medeniyetleri konuşup yerlerinde tartışacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e National Geographic Dergisi'ni gösteren bir tablo hediye eden Cristopher Thornton, buradaki davetlilerle Fırat Nehri üzerinde bulunan Rum kalesini de inceledi. Heyet, gezisini nehirde tekne turu ile tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum