Zaimoğlu: Turizm Rehberliği Tamam, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Şart

MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, dernek olarak bir yandan rehber yetiştirirken bir yandan da turizm için farklı alternatifler aradıklarını söyledi.

Zaimoğlu: Turizm Rehberliği Tamam, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Şart
18 Nisan 2019 - 14:57 - Güncelleme: 18 Nisan 2019 - 19:19

MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Kemal Zaimoğlu, geleceğini turizimde arayan Rize'nin marka şehir olması yolunda derneğin emin adımlarla yürüyüşüne ivme kazandırmak için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. Rize'de kokartlı turizm rehberi yetiştirmek konusunda önemli bir çalışmayı geride bıraktıklarını ve 19 kişinin bu konuda eğitimlerinin sürdüğünü belirten Zaimoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde 'Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri' bölümünün de bir an önce açılması gerektiğini kaydetti.

Dernek çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl Katar iş dünyası fuarına Rize olarak katılıp, Dubai turizm fuarında Rize turizimcilerinin yanında olduklarını, Mevlana ve tasavvuf kültürünü Rizelilerle buluşturmak için vuslat günleri düzenlediklerini kaydeden Zaimoğlu,  MarkaRize Kültür Sanat ve Turizm Derneği olarak turizm rehberliği üzerinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade ederek, "Rize'nin geleceğini şekillendirecek en büyük olgu olan turizm için şehirde alt yapıdan üst yapıya kadar bazı planlamalar ve yatırımlar yapılıyor. Eşsiz doğal güzellikleri ile de turistleri kendine çeken Rize maalesef bugün bile kendini anlatamıyor ve tanıtamıyor. Dışarıdan yani başka illerden gelen rehberler eşliğinde Rize'yi gezen turistler bu açığı fark etmeseler bile kokartlı rehber eksikliği büyük bir sorun olarak Rize'nin önünde duruyordu. Bu kapsamda Marka Rize Kültür Sanat ve Turizm Derneği bir çalışma yaparak sorunun yüksek lisans bölümü ile çözülebileceğini dile getirdi. Rize siyasi erkleri, Rize Valiliği ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü'nün sektörün bu açığını kapatmaktaki emin ve kararlı adımları sayesinde bugün Rize'de 19 kişi turizm rehberliği eğitimi alıyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde turizm rehberliği programından mezun olacak bu 19 kişi yakın gelecekte kokartları ile sahada olacak ve bir sorun daha geride kalmış olacak." dedi. 
Zaimoğlu, rehberlik programı konusunda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletri ve varolan sorunların henüz bitmediğini eksikliklerin tespiti ve çözümü noktasında var güçleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Turizm rehberliği programı olmazsa olmazdı. Rize el ele vererek bunu başardı ve yakın gelecekte bunun meyvelerini toplamaya başlayacaktır. Hedef olarak belirlenen 2023, 2053 ve 2071 Türkiye'sinde Rize nerede ve ne ile olacak? sorusu cevap arayan önemli bir sorudur. Geleceğini turizmde arayan Rize'de fiziki şartlar olan alt yapı, otel, restorant, tarihi mekanların restorasyonu, yöresel satış yerleri ve benzeri gibi çalışmalar yavaş olsa da ilerliyor ancak bu yeterli mi? Elbetteki değil. Rize olarak bu fiziki eksiklikleri giderirken bir yandan da kokartlı rehber, bilinçli esnaf, eğitimli ve kalifiye eleman gibi pek çok daha sayabileceğimiz diğer eksikliklerimizi gidermek için ivedilikle yola koyulmalıyız. Bu bağlamda turizm fakültemiz ile ortak çalışmalar yürütmeli ve akademik olarak Rize'nin katkısına ne varsa gelecek için bunları planlamalı ve şekillendirmeliyiz. 2022 yılında açılması planlanan ve yapım çalışmaları devam eden Rize Artvin Havalimanı tamamlandığında Rize olarak hazır olmak zorundayız. Turizm alanında elimizin altında bir velinimet olan üniversitemizi konuya daha fazla dahil etmeli ve Rize için daha çok çalıştırmalıyız. Bu kapsamda bir eksikliği daha dile getirmek isterim. Ardeşen'de fiziki anlamda muhteşem bir alana sahip turizm fakültemizde maalesef otel, restaurant ve pansiyon gibi işletmelerde çalışacak eleman yetiştirmenin dışında farklı bir alana hizmet edecek bölüm sayısı çok azdır. Örneğin 'Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri' bölümü şehrimize farklı bir ivme kazandırabilir. Kendi şehrinde kalıp buraya hizmet etmek isteyen gençlerimiz havalimanının açılmasıyla iş imkanını da rahatlıkla bulmuş olacak ve Rize farklı bir işkolu ile ülke geneline yayılma fırsatı bulacaktır. Hızlı ve güvenilir kabul edilen havacılık sektörü olağanüstü bir hızla gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişmeler daha çok şirketin sektöre girmesi ve daha fazla insan istihdamı anlamına gelmektedir. Hızla gelişen havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan kalifiye eleman açığı da giderek artarken üniversitemiz bünyesinde açılmasını talep ettiğimiz sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü hem Rize'ye hem de çevre illere ve insanımıza büyük katkılar sağlayacaktır." diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum