Yağcıtekin'den 5 Aralık Kadın Hakları Açıklaması

AK Parti Rize İl Kadın Kolları Başkanı Sema Yağcıtekin, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Yağcıtekin'den 5 Aralık Kadın Hakları Açıklaması
06 Aralık 2018 - 11:37

AK Parti Rize İl Kadın Kolları Başkanı Sema Yağcıtekin, yaptığı yazılı açıklamada, 5 Aralık 1934 günü kadınların genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme seçilme hakkına kavuştuğunu belirterek, “Daha önce kadınların seçme ve seçilme hakkına ilişkin düzenleme 3 Nisan 1930tarihinde ‘belediye kanunu’ ile yapılmış ve kadınlara yerel seçimlere katılma hakkı sağlanmıştır. Bu önemli Anayasanın 10. ve 11. Maddelerinde yapılan bir düzenlemeyle 22 yaşını bitiren her Türk kadınına seçme ve 30 yaşını bitiren her kadına milletvekili seçilme hakkı verildi. Bütün yurtta sevinç yaratan bu karar Türk kadınlar birliğinin 7 Aralık 1934 günü Beyazıt meydanında düzenlediği büyük bir mitingle kutlandı.” dedi.

Yağcıtekin, bu kararın Türk Kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer verdiğini belirterek, “5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı 17 idi. Kadınlar seçme/seçilme hakkında Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de1971 yılında kavuşmuştur. Bu karar Türk Kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kadınların gücüne olan güveni ve başarısını her fırsatta dile getirmiştir. AK Parti ailesi olarak, iş hayatında, siyasette toplumun alanında bilinçli, azimli, çalışkan ve vefakâr kadınlarımıza yer vermiştir. Her alanda kadınlarımızın başarılı olması dileklerimle.” dedi

YORUMLAR

  • 0 Yorum