Uzun'dan Çay Üreticisine Budama Yapın Çağrısı

Mali Müşavir Temel Ali Uzun, yaş çay üreticilerine “budama yapın” uyarısında bulunarak, özel sektörün yarı fiyatla yaş çay alımına karşı ÇAYKUR’a çay satımı garantisini elinde bulundurmalarını istedi.

Uzun'dan Çay Üreticisine Budama Yapın Çağrısı
12 Şubat 2019 - 10:07 - Güncelleme: 12 Şubat 2019 - 12:10

2019 yaş çay sezonunda üreticiyi büyük çileler bekliyor. Bir taraftan gübre fiyatlarında yüzde 100’e yapılan zamlar, diğer taraftan özel sektörün yaş çayı ÇAYKUR fiyatının çok çok altında alması ve Gürcü işçilere ödenen günlük yevmiyelerin 200 TL dolayında olması çay üreticisi için kötü günlerin başlangıcı olarak gözüküyor.

Sıkıntılı bir sezonun yaşanacağı beklenen 2019 yaş çay sezonu öncesi Mali Müşavir Temel Ali Uzun da önemli tespitlerde bulunarak yaş çay üreticilerine uyarılarda bulundu.

Çay ve müstahsil açısından 2019’un zor geçeceği öngörüsünde bulunan Uzun, yerel seçimler dolayısıyla tüm sorunların halı altına süpürüldüğünü kaydederek, “Kış bitmek üzere, cemreler (ateş) düşmeye başladı. Kısaca bahar geldi, önümüz yaz ancak; yazımız kış olmaz İnşa ALLAH. Bu yaz biraz zor geçecek gibi çay ve müstahsil açısından. Malum önümüzde yerel seçimler var, her şey halı altına süpürülmüş gibi duruyor. Ülkemiz de krizler bitmiyor. Darbe girişimi, papaz krizi, ekonomik kriz derken 2019 bahar ayına girdik. Çay sezonu yaklaşıyor. Sezona stoklarda 100 bin ton kuru çayla giriliyor. Faiz oranları çok yüksek, tüm girdilerdeki artışlar, kuru çaya 2 yıldır yapılamayan zam, gübre fiyatları, yapılan açıklamalar derken yaz ayında kışı yaşayabiliriz gibi. Görünen köy kılavuz istemez ! Bu gidişle özel firmalar yaş çay alamayacaklar veya almayacaklar. Şayet alırlarsa maliyeti düşürmek için yarı fiyatına müstahsilden yaş çay alacaklar veya en az iki yıl vadeyle mal alabilecekler. Bu faiz oranlarıyla, bu fiyatlarla başka seçenekleri yok çünkü. Zaten bu yönde açıklamalarda buluyorlar.” dedi.

Uzun, yaş çay üreticisinin savunmasız, kimsesiz ve sahipsiz olduğunu ifade ederek, 2019’da yarı fiyatına yaş çay almaya ve 2 yıl sonrası için yaş çayı 2 TL’den almaya hazırlanan özel sektöre karşı çayının yarısını ÇAYKUR’a satması için mutlaka budama yapmaları çağrısında bulunarak, “Zorda bulunan özel sektör firmaları savunmasız, kimsesiz, sahipsiz durumdaki müstahsile yüklenecekler. Malum ÇAYKUR kota kontenjan derken müstahsilin eli mahkum özel sektöre. Tüm müstahsillere uyarım şu ki! Mutlaka budama yapsınlar, en azından çayının yarısını ÇAYKUR’a açıklanan fiyattan satma garantisi elinde olur. Belki konuşulması, tartışılması gereken konu özel sektörü buna iten sebeplerdir! 2017 yılında 2,5 TL’ye yaş çay alan özel sektör neden 2019 yılında, yani iki yıl sonra 2 TL’ye çay alma hesapları yapıyor veya uzun vadeli çay alamaya hazırlanıyor? ÇAYKUR’un durumu ortada 2 yıldır kuru çaya zam yapılmadı. Maliyetler artmış, % 40’a yakın devalüasyon yaşanmış, buna rağmen eski fiyatlardan çay satılıyor. Sonu nasıl olur bilinmez. Bekleyelim görelim ÇAYKUR 2018 yılı rakamlarını ve bilançosunu bir açıklasın bakalım. Bütün bunlar olurken Ziraat odasından ses yok. Diğer STK malum. Akıl insanlar toplandı! Her şey yolundaymış gibi. Zaten böyle bir dertleri yok, ne şiş yansın ne kebap hesabı. Çayımız dalında kalmasın, alınsa da fiyatı düşük olmasın. Dileğimiz, temennimiz yazımız kışa dönmesin” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum