Sarp Sınır Kapısı ihtiyaca cevap veremiyor

Sarp Sınır Kapısı'ndan yıllık 6,5 milyon kişi giriş çıkış yapıyor. Gün ortalaması 17-18 bin

Sarp Sınır Kapısı ihtiyaca cevap veremiyor
29 Temmuz 2015 - 12:18

 

Artvin Valisi Kemal Cirit, Sarp Sınır Kapısı'ndan yıllık 6,5 milyon kişinin giriş çıkış yaptığını, gün ortalamasının 17-18 bin seviyelerine kadar çıktığını söyledi.

 

 

Vali Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın Türkiye'nin kara yolculuğu noktasında en çok kullanılan sınır kapılarından biri olduğunu belirtti.

 

 

Sarp Sınır Kapısı'ndan yıllık 6,5 milyon kişinin giriş çıkış yaptığını, gün ortalamasının 17-18 bin seviyelerine kadar çıktığını dile getiren Vali Cirit, bu durumun hem Türkiye hem de Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti'ne bazı sorumluluklar yüklediğini ifade etti.

 

 

Kapıda her geçen gün yolcu ve araç trafiğinin arttığına dikkati çeken Vali Cirit, "Kapıda, Gürcistan'ın geçiş sistemine uygun şekilde hem bürokrasiyi azaltıcı önlemler hem de fiziksel yerleşim açısından değişim içine girilmesi gerek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız bu konu üzerinde duruyor. Türkiye tarafında fiziksel değişiklik talep ettiğimiz için bir çalışma yapılıyor. Projelendirme işlemleri bitti. Bizim esas arzumuz, Türk devletinin büyüklüğüne yakışır bir sınır kapısıyla hizmet verir hale gelmek. İnşallah en kısa zamanda çalışmalar başlar ve sonuç elde ederiz" diye konuştu.

 

 

Vali Cirit, Sarp Sınır Kapısı'nın aşırı yoğunluğundan dolayı ticaretin başka kapılardan yapılmasının uygun olacağını düşündüklerini kaydederek, bu bakımdan Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını çok istediklerini söyledi.

 

 

Türkiye'nin 2023 hedefine değinen Vali Cirit, "500 milyar dolarlık ihracat kapasitesinden bahsediyorsak, bizim de buna göre fiziksel şekillenmeyi başarmamız lazım" ifadesini kullandı.

 

-Muratlı Sınır Kapısı

 

Val Cirit, bu bağlamda ikinci sınır kapısının açılmasından taraf olduklarını Gürcistan yetkililerine ilettiklerini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Bakanlıklarımız kendi aralarında değerlendirmelerde bulunuyor. Gürcistan'da, hükümet değişikliğinden sonra uygulanan projeler konusunda bazı yeni çalışmalar içine girildi. Bize 'burada kapı istemiyoruz' diye deklare edilmiş bir söz yok. Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Sayın Archil Khabadze de Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını desteklediğini ifade etti. Bizim tarafımızda, kamulaştırma işlemleri de dahil herhangi bir sorun yok. Beklediğimiz konu, Gürcistan hükümetinin bir an önce karar vermesinin ardından burada bir kapının açılmasını sağlamak."

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum