RTEÜ İlahiyat'tan Erdoğan'a Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı ilahiyatçılara tepki göstermesine Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden destek geldi.

RTEÜ İlahiyat'tan Erdoğan'a Destek
13 Mart 2018 - 11:00 - Güncelleme: 13 Mart 2018 - 12:02

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İlahiyat Fakültesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki programda yaptığı konuşmada "İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam'ın hükümlerinin güncellenmesi vardır. Siz İslam'ı, 14-15 asır hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız, böyle bir şey yok. " şeklindeki sözlerinin üzerinden sosyal medyada başlatılan kara propagandaya tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verdiklerini açıklayan RTEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, yaptığı açıklamada, " Zamanın şartlarına bağlı olarak verilen ictihadî hükümlerin aynı sebeplere bağlı olarak günümüz şartlarına ve imkânlarına göre değişebileceği inkâr edilemez." İfadelerine yer vererek, fakülte olarak görev ve sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirtti.

RTEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanlığından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Toplumumuzda son zamanlarda İslam’ın temel ilke ve amaçları açısından birincil öneme sahip olmayan konular etrafında halkımızın İslam’a bağlılığı ile birlik ve beraberliğimize hizmet etmeyen açıklama ve tartışmalar yapılmaktadır. Din adına yapılan ilgili beyanlar ve sosyal medya paylaşımları halkımız nezdinde rahatsızlık oluşturmaktadır.

İnsanları dünyada iyiliğe ve güzelliğe, ahirette ise kurtuluşa götüren İslam’ın itikadî, amelî ve ahlakî temel hükümleri bulunurken söz konusu hususlara nispetle bir detay olarak kalan ve zamana dayalı olarak değişebilen hükümleri öne çıkarmak dinimizin maksadına uygun düşmemektedir. Elbette doğru bilgi ve bunun sonucunda ulaşılan doğru sonuçlar her zaman takdire şayandır. Ancak İlahiyat Fakültelerindeki ilmî ve akademik çalışmaları ve Diyanet İşleri Başkanlığını itibarsızlaştırarak zannî düşüncelerini hakikatin kendisi gibi göstermeye çalışmak asla kabul edilemez. Bu itibarla zamanın şartlarına göre hükümleri değişen konularda tarihi süreç içerisinde yapılmış açıklama, değerlendirme ve hükümleri değişmez kabul etmek İslam’ın dinamik ve hayatı kucaklayan evrensel bir din olduğu gerçeğiyle bağdaşmamaktadır.

İslam, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği ve kıyamete kadar geçerli son bir ilahi dindir. İslam’ın bütün çağlara hitap ediyor oluşu, yayıldığı coğrafyadaki insanların değişen ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmesine bağlıdır. Yüce Kitabımız Kur'an’da ve Sünnet’te açıkça ortaya konmuş hükümlerin değişmeyeceği açıktır. Fakat zamanın şartlarına bağlı olarak verilen ictihadî hükümlerin aynı sebeplere bağlı olarak günümüz şartlarına ve imkânlarına göre değişebileceği inkâr edilemez.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Mecelle'nin “ezmanın tağayyuru ile ahkâmın tağayyuru inkâr olunamaz” kaidesi gereği, İslam’ın yoruma açık hususlarına işaretle dînin doğru anlaşılması ve yorumlanması yönündeki açıklamalarına katıldığımızı, bu konudaki görev ve sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum