RTEÜ'de Çay Alanında İhtisaslaşma Projesinin İlk Toplantısı Gerçekleştirildi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin YÖK tarafından “Çay” alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak seçilmesinin ardından proje ile ilgili ilk toplantı gerçekleştirildi.

RTEÜ'de Çay Alanında İhtisaslaşma Projesinin İlk Toplantısı Gerçekleştirildi
21 Ocak 2019 - 14:31

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’nün YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında “Çay” alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak seçilmesinin ardından proje ile ilgili ilk toplantı RTEÜ’de gerçekleştirildi.

Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Ahmet İshak Demir ve Prof. Dr. Adnan Yılmaz, ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ÇAYMER Genel Müdürü Selçuk Azman, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ercüment Yüksel Cinel, İl Tarım Müdürü Şafak Bulut, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, MÜSİAD Rize Şubesi Başkanı Recep Taylan, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç katıldı.

rteu’de-cay-alaninda-ihtisaslasma-projesi-toplantisi-gerceklestirildi-(3).jpg

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, öncelikle katılımcılara teşekkür ederek toplantının amacının proje hakkında tanıtım ve bilgi toplantısı olduğunu belirtti.

Rektör Karaman daha sonra “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” ve Üniversitenin projeye dahil olma aşaması hakkında bilgi verdi.

Projenin özellikle 2006 yılından sonra kurulmuş olan üniversitelerin içinde bulundukları bölgenin özelliklerine göre belli alanlarda ihtisaslaşmaya ve misyon farklılaşmasına giderek içinde bulundukları iller ile bölgenin kalkınmasına katkı sunmalarını sağlamayı amaçladığını ifade eden Rektör Karaman, “Misyon Farklılaşması projesi kapsamında ilk müracaatlar 2016 yılında, ikinci müracaatlar ise Mart 2018’de yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak biz de hem öğretim elemanlarımızı bu alanlarda araştırma yapmaya teşvik etmek için bölgenin çay, kivi, deniz ürünleri gibi ürünleri ile tarihini, kültürünü, bitki örtüsünü araştırmayı Üniversitemiz bünyesinde öncelikli araştırma alanları olarak belirledik hem de YÖK’ün başlatmış olduğu Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesine ‘Çay’ alanında müracaat ettik. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Kalkınma, Maliye ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmeyi yaparak Üniversitemizi ‘çay’ alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak belirledi.” dedi.

rteu’de-cay-alaninda-ihtisaslasma-projesi-toplantisi-gerceklestirildi-(2).jpg

Rektör Karaman’ın konuşmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin proje hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin en başından beri Üniversitelerin kendi kabuğuna çekilmemesi, bilgiyi toplumla paylaşması, toplumun sorunlarına çözümler üretmesi, içinde bulunduğu çevrenin önünü açması ve kalkınmasına katkı sunması gerektiği düşüncesiyle yoluna devam ettiğini belirten Bilgin, “Bu kapsamda bölge ve ülke için son derece önemli olan ve kendi bünyesinde birçok sorunu barındıran, ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 5 milyar olan, yaklaşık 200.000 ailenin geçim kaynağı olan, üniversitemizin öncelikli araştırma alanları arasında birinci sırada yerini alan çay, üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma alanı olarak YÖK tarafından belirlendi.” dedi.

Bilgin, Dünyada Çay Üretimi ve Tüketimi, Olası Riskler, Türkiye’deki Çay Sektörünün Başlıca Sorunları, Bölgesel Odaklı Misyon Farklılaşması Kapsamında Yapılması Planlanan Bazı Çalışmalar hakkında katılımcılara kapsamlı bir bilgi verdi.

Bilgin, bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi kapsamında planlanan çalışmaları şu şekilde sıraladı, “Üretime ve tüketime yönelik, eğitime yönelik, pazarlamaya yönelik yapılacak çalışmalar, sektörel bazda, sürdürülebilir tarım ve risk faktörlerine karşı, alternetif ürün oluşturmaya yönelik, mevcut altyapıyı iyileştirmeye yönelik yapılacak çalışmalar.”

RTEÜ’de çay ile ilgili yürütülen bilimsel çalışmalara da değinen Bilgin, “Çay, Üniversitemiz stratejik planında öncelikli alan olarak belirlendi ve BAP projelerinde öncelikli olarak desteklenmektedir. Üniversitemiz bünyesinde çay üzerinde çalışan 6 farklı çalışma grubu oluşturulmuş ve bu guruplar ÇAYKUR ve özel sektör ile birlikte çalışmaktadır. TÜBİTAK-KAMAK -1007 Projemiz değerlendirme aşamasındadır. DOKAP Projeleri devam ediyor ve Üniversitemizde toplam 110 bilimsel faaliyet yürütülmektedir.” diyerek sunumunu tamamladı.

Sunumun ardından sektörün temsilcileri ve paydaşlarından oluşan heyet, mevcut sorunlar, yapılması gerekenler ve hedefler hakkında fikirlerini paylaştı.

rteu’de-cay-alaninda-ihtisaslasma-projesi-toplantisi-gerceklestirildi-(1).jpgrteu’de-cay-alaninda-ihtisaslasma-projesi-toplantisi-gerceklestirildi-(4).jpgrteu’de-cay-alaninda-ihtisaslasma-projesi-toplantisi-gerceklestirildi-(5).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum