Rize Protokolü RTEÜ Simülasyon Merkezini İnceledi

Rize Valisi Kemal Çeber, beraberinde il protokol üyeleriyle birlikte Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan “Simülasyon Merkezinde” incelemelerde bulundu.

Rize Protokolü RTEÜ Simülasyon Merkezini İnceledi
08 Mart 2019 - 12:01

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman öncülüğünde Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Baro Başkanı Avukat Ümit Peçe, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin ile Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Üniversitenin Genel Sekreteri Adnan Er, Rize Ticaret Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan, Üniversitenin Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren simülasyon merkezini gezerek incelediler.

rize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(7)-002.jpg

Hastaya benzer şekilde hasta özelliği taşıyan maketler ve mankenler üzerinden tıp eğitimi vermeyi amaçlayan merkezde Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek heyete simülasyon merkezinde gerçekleştirilen uygulamalar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, “Türkiye’de simülasyona dayalı eğitimde Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Acıbadem Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren ve kısa adı CASE olan Center of Advenced Simülation and Education merkezinden sonra ameliyathaneden evde sağlık birimine, yoğun bakım ünitesinden yataklı servislerine, yenidoğan ünitesine kadar mevcut olan bölümleri ile tam bir hastane gerçekliğinde tasarlanmış devlet tıp fakülteleri içerisinde en kapsamlı ve en son teknolojik donanımlı eğitim merkezi olmuştur. Sanal hasta uygulamalarından 3 boyutlu anatomi laboratuvarlarına, merkeze özel yazılım ve yönetim sistemlerine kadar üst düzey donanıma sahip RSİM de sadece tıp fakültemiz doktor adayları için değil, multidisipliner yaklaşımla meslekler arası işbirliği kapsamında hemşirelik, teknikerlik gibi diğer sağlık eğitimi veren birimlerle mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası eğitimler yapılmaktadır. Sağlık eğitimi almak isteyen milli eğitim, emniyet, askeriye, itfaiye gibi ilimiz ve hatta çevre komşu ülkeler de dahil olmak üzere bölgemiz kurumlarına hizmet verilmesi planlanmaktadır.” dedi.

Tam donanımlı şekilde hizmet verip Türkiye’nin iki simülasyon merkezinden biri olma özelliğini de koruyan simülasyon merkezinde hastaya benzer kalp sesi, solunum sesi, göz kapakları refleksleri alınabilen, damar yolları bulunan, ultrason yapılabilen her türlü insana yakın mankenler yer alıyor.

rize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(14).jpg

RTEÜ Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrencilerin hem bilgi birikimlerini artırmak hem de pratiklerini merkezde yaparak bir hastaya maksimum verimi vermesi noktasında büyük önem taşıyan Merkezi gezen heyet, simülasyon merkezinin başta Rize olmak üzere bölge için önemli bir yatırım olduğunu belirttiler.

Rize Valisi Kemal Çeber yaptığı açıklamada; “Bu simülasyon merkezi, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde öğrencilerin henüz hasta ile karşılaşmadan önce, hastaya zarar vermeden, tekrarlayarak, hata yapıp, hatalarından öğrenerek deneyim kazanmasına olanak veriyor. Öğrenciye performansı üzerinde düşünmesi için gerekli eğitsel ortamı hazırlayabiliyor. Bu yöndeki örnekleri çoğaltmamız mümkün. Böyle bir teknolojinin Sayın Cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde ve Rize’de olması memnuniyet vericidir” dedi.

Simülasyona dayalı eğitimler her öğrencinin öğrenmesine fırsat eşitliği yarattığını belirten Vali Çeber, “Bu Simülasyon Merkezinden Türkiye’de 3 üniversitede mevcut. Bu üniversitelerden bire de RTEÜ. Rize için büyük bir zenginlik. Simülasyon merkezinden acil servisten yoğun bakım ünitesine, poliklinik hizmetinden evde bakım hizmetine kadar bütün detaylar düşünülmüş çok kapsamlı bir merkez” dedi ve böyle bir tesisin Rize’ye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

İncelemelerin ardından açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise, “Üniversitemize böyle bir merkezin kazandırılması noktasındaki katkıları dolayısıyla başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve merkezi kuran hayırsever olmak üzere katkısı olan herkese teşekkür ederim.” dedi.

rize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(39).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(40).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(8).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(23)-001.jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(31).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(11).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(12).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(15).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(27).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(29).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(31)-001.jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(16).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(32).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(4).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(5).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(6)-001.jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(17).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(18).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(33).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(34).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(35).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(36).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(2).jpgrize-protokolu-rteu-simulasyon-merkezini-inceledi-(1).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum