Meslek Ahlakı Herkese Nasip Olmaz

Meslek Ahlakı Herkese Nasip Olmaz

Meslek Ahlakı Herkese Nasip Olmaz
28 Aralık 2021 - 19:29

Rize’nin Ardeşen ilçesinde 25 Aralık Cumartesi günü Merkez Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde dernek yeri olarak kullanılan bir restoranın üst katında çıkan yangın hepimizi derinden üzmüştür. 

 
Yangın sonrasında büyük çapta maddi hasar meydana gelmesine karşın şükür ki can kaybı yaşanmadı. Ardeşen Gazeteciler Derneği olarak işletme sahiplerine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, bu ve buna benzer afetlerle bir daha karşılaşmamayı diliyoruz.
 
Yangını yerinde gören, yerinde olmayıp materyallerle (Video – Foto) bilgi sahibi olarak olay yerine giden ilçeden ve Rize’den medya kuruluşlarının temsilcileri görevini yapmış, yangını haberleştirmiştir.
 
Haberlerde yangının çıkış nedeni ile ilgili kesin bilgi olmadığı için bilgilendirme yapılmadı. Yangına müdahale eden ve merkezi Ardeşen’de olan Kaçkar İtfaiye Birliği’ne bağlı ekiplerin olay yerine geliş zamanı, olaya müdahale noktasında kamuoyunda ve sosyal medyada çokça yorumlar, eleştiriler yapıldı.
 
Yapılan yorumlara cevap olarak Kaçkar İtfaiye Birliği yetkilileri yangın sonrası ilçedeki bazı medya kuruluşlarının temsilcilerini bilgilendirdi.
 
26 Ocak Pazar günü Rize merkezli yayın yapan bir haber sitesinde Gençağa Karafazlı tarafından yayınlanan “Ardeşen’de Yangın Söndürme Rezaleti” başlıklı haberde ilçede görev yapan internet haber siteleri “Yaşanan Gelişmeler Üzerine Hiçbir Yorumda Bulunmamak, Yerel Haber Siteleri Gerçeği Görmek İstemiyor” ifadeleriyle hedef alındı.
 
İlçede görev yapan internet haber siteleri başta olmak üzere birçok medya kuruluşlarıyla aynı çatıda olmaktan son derece memnun olduğumuz Ardeşen Gazeteciler Derneği olarak bu açıklamayı yapıyoruz. 
 
Haberinde; “Görevlerini Layıkıyla Yapmıyor” gibi toplum nezdinde bizleri hedefe koyan Gençağa Karafazlı’nın açıklamalarını reddediyoruz. Yangın haberini sitelerinde kullanan derneğimize bağlı haber siteleri gerekli bilgilendirmeyi kamuoyu ile paylaşmıştır.
 
Bunun dışında sıcağı sıcağı yapılan yorum ve söylemlere elbette itibar ediyor ve vatandaşlarımızın düşüncelerini, eleştirilerini saygıyla karşılıyoruz. 
 
Yangına geç müdahale edilmesi ya da müdahalede eksik kalınması noktasında kamuoyunu bilgilendirmede zaten eksik kalmadık. Bunun en yakın örneğini 26 Aralık Pazar itibariyle yani yangından bir gün sonra CHP Ardeşen İlçe Başkanı Sayın Faruk Buçan’ın yazılı açıklamasını kamuoyu ile paylaşarak ifade ettik.
 
Bu nedenle yangınla ilgili dün de olduğu gibi ve bugün de kamu vicdanı noktasında gerekli hassasiyeti gösterdiğimizi düşünüyoruz. Bizleri “YEREL HABER SİTELERİ GERÇEĞİ GÖRMEK İSTEMİYOR” ifadeleriyle suçlayan Gençağa Karafazlı’nın hedef gösteren ifadelerini kabul etmediğimizi belirtiyoruz. 
 
Kamuoyunu doğru bilgilendirme noktasında taraflı davransak tarafımıza iletilen basın bültenlerini sitelerimizde haber olarak kamuoyu ile paylaşmazdık.
 
Olay yerinde olmayan, yangını yerinde görmeyen, ilçe medyasını karalama haddine girişen Gençağa Karafazlı’yı şiddetle kınıyoruz.
 
Yerel İnternet Haber Sitelerini içinde barındıran Ardeşen Gazeteciler Derneği olarak her görüşe ve eleştiriye açık olduğumuzu ifade ediyoruz. Ortak paydamız olan Ardeşen’imiz ve Rize’miz için topluma yol gösterecek, kamuoyu vicdanını yaralamayacak şekilde görevlerimizi icra edeceğimizi ifade ediyoruz. 
 
Gazeteci, hedef göstererek halkı kin ve nefrete yönlendirmez. Gazeteci, doğruluğundan emin olmayan haberi manşete almaz. Gazeteci, çamur at izi kalsın imajıyla hiç bir mesleği, makamı, kişiyi ve özellikle meslektaşını hedefe almaz.
 
Görevin kutsallığı bilinciyle emek sarf eden, haber olsun da önemli değil anlayışı hareket etmeyip, mesleği dışında yaşadığı şehri ve vatandaşının haklarını savunarak kamu vicdanını sağlayan değerli meslektaşlarımıza görevlerinde başarılar diliyor, Gençağa Karafazlı’nın bizleri hedef alan suçlamalarının takdirini ayrıca kamuoyuna bırakıyoruz.
Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanlığı

YORUMLAR

  • 0 Yorum