Adam olmak, büyük olmak !


Tüm Türkiye spor kamu oyu Gençlerbirilği , Rizespor maçının 81 dakikasından sonrasını konuşuyor. 81 dakika da kazanılan penaltıyı Kweuke atmak istemiş, ancak penaltıcı olarak Deniz Kadah daha önce belirlenmiş, olabiir, bunun saha içinde zitlaşma veya tersleşmeyle, kamu oyu önünde el kol hareketleri ile Tüm ülkeye göstermek hiç de hoş olmadı.

   Karaman “ Yabancı oyuncular önce adam olmalı” dedi. Tabii bu Türkiye”de spor yapan tüm oyuncuları kapsamakta, adamlık kişi veya kişilerin belirlemesi ile olmuyor. Adamlık ekmek yediği kulübe katkı sağlamak için canla başla çalışmakla oluyor. Biz ne adamlar, ne adamcıklar gördük.

Adamlık saha kenarından el kol hareketleri, tehditler ile hiç olmuyor. Adamlık, sakın olmak, kimseye rezil olmadan, kamu oyunun tepkisini çekmeden, işi sessizce halletmek ile olur.

Burada Hikmet Karaman”a büyük görev düşüyordu.  Karaman”a 30 a yakın sporcu teslim edildi, öncelikle bunların büyüğü, Babası, her şeyi olmalı. Eşit olmalı, kabadayılık, el kol hareketleri, Karaman gibi tecrübeli bir teknik adama yakışmadı.

Bu işin yolu yordamı var. Belki sınırılık anı ancak Teknik adam önce sakın olmalı,, Kweuke topu aldıysa, atmak istiyorsa, ısrara gerek yok, atsın. Bu maç saatlerce sürecek değil, maç sonunda sırtını okşarsın, tebrik edersin, ancak uyarırsın. İşte teknik adam ve babalık bu,, futbolcuya saha içinde el kol hareketi etmek, tehdit etmek, Karaman gibi teknik adama hiç yakışmadı. Nitekim sporcu senin oğlun değil, oğlun olsa bile bu hareketi kaldırmaz ve sahayı terk eder. Üstelik takıma 3 puanı kazandıran bir sporcu ve canla başla takımı için mücadele eden bir sporcu, elbette disiplinsizlik cezasız kalmamalı, bunun başka yolları var. 80 dakika sıcak havada sahada koşan, mücadele eden, genç bir futbolcuya el kol hareketi, tehdit, elbette sınırleri tavan yapan bir sporcudan tepki alırsın. Karaman”ın dediği gibi önce adam olmak gerek. Adamlık kolay değil, etiket değilki yakana yapıştır. Adamlık lafla değil, icraat ile olur.