Kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmayın?

Kurban Bayramı'nı bahane edip tüketimi abartmayın!

Kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmayın?
25 Eylül 2015 - 12:07 - Güncelleme: 25 Eylül 2015 - 15:15

Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez yiyeceği olan kırmızı eti nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? İşte, uzmanından bayramda beslenme ve kırmızı et tüketimi ile ilgili öneriler.

Bayram süresince sağlıklı, bilinçli ve dengeli bir şekilde beslenirsek böylece bayram sonrası kilo artışı yaşanmaz. Peki, nasıl beslenmeliyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Funda Özkan konuyla ilgili önerilerini sundu.


KURBAN BAYRAMI’NDA KIRMIZI ET TÜKETİMİ


Bayramda fazla miktarda kırmızı et tüketimi sonucu bazı sağlık problemleri (mide ağrısı, kabızlık, sindirim güçlüğü, hazımsızlık ve tansiyon yükselmesi) yaşanabilir. Kırmızı et tüketirken mutlaka porsiyon kontrolü yapın, böylece tükettiğiniz miktarın farkında olursunuz. Kırmızı et, öğünlerde 2 porsiyon (60 gram) tüketilebilir.
Kırmızı eti doğru pişirme yöntemi çok önemlidir. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirmek yerine ızgara, fırında veya haşlama yöntemiyle pişirmeyi tercih edin. Kırmızı eti pişirirken ekstra yağ ilave etmeyin.
Kurban eti, kesildikten hemen sonra lezzetsiz, sert ve sindirimi zor olacağı için yenmeden önce beklenmelidir. Kırmızı et, kesimden sonra buzdolabında ortalama 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Lif açısından zengin olan ve aynı zamanda demir emiliminin artması için sebze yemeğini ve salatayı kırmızı etin yanında mutlaka tüketin.
Kolesterolü yüksek olan kişiler ve kalp hastaları kırmızı eti fazla tüketmemelidir.


KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI


Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Sabah kahvaltıda; 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, 1 dilim beyaz peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, domates, dereotu, 3 adet zeytin, 2 adet ceviz, 2 adet kuru erik tercih edebilirsiniz.

Kahvaltıdan itibaren porsiyon kontrolü yapmaya başlayın.

Bayram ziyaretlerinde farkında olmadan fazla miktarda çay ve kahve tüketilir. Kalp ritim bozuklukları ve mide şikayetleri gibi sağlık problemlerinin yaşanmaması için bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmeyin.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi gibi tatlılar kilo alımına neden olur. Bu yiyecekleri porsiyon kontrolü yaparak tüketin veya sütlü tatlılar yemeyi tercih edin. Size gelen misafirlerinize meyveli, sütlü tatlı veya tatlandırıcı ile yapılmış kuru erik ya da kuru kayısı kompostosu ikram edebilirsiniz.

Bayram süresince ev ziyaretleri sonucunda hareket düzeyi azalır. Gün içerisinde fiziksel aktivite düzeyinizi artırın.

Akşam yemeği sonrasında 45 dakika hafif tempolu yürüyüşler yapın.

Ana öğünlerde kırmızı et tüketirken yanında zeytinyağlı veya haşlanmış sebze yemeği, 1 kase yoğurt ya da cacık, salata, 2-3 yemek kaşığı bulgur pilavı tüketebilirsiniz.

Bayram ziyaretleri öncesi mutlaka ara öğün yapın. Böylece ikram edilen yiyeceklerin hepsini tüketmemiş olursunuz. Ara öğünlerde; 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt, 5- 10 adet badem ve 2 adet kuru kayısı tüketebilirsiniz.

Gün içerisinde hangi besin grubundan ne kadar tükettiğinizin farkında olun. Öğünlerde fazla tükettiğiniz besin gruplarını, diğer öğün daha az tüketmeye çalışın.

Bayram süresince 2,5-3 litre su tüketin. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, su dolu bir sürahinin içine taze nane yaprakları ve limon dilimleri ilave ederek suyunuzu tatlandırabilirsiniz.

Gece uyumaya yakın (en az 2 saat önce) besin alımını bırakın.

Az az ve sık sık beslenmeye çalışın. Günde en az 2 ara öğün yapın.

Vitamin, mineral ve posa açısından zengin olan meyveleri günde 2-3 porsiyon tüketin.

Hazır meyve suları ve asitli içecekler tüketmek yerine, ev yapımı naneli ayran veya taze sıkılmış meyve suları tüketmeye çalışın. Bitki çaylarından yeşil çay, ıhlamur, melisa veya ada çayını tercih edebilirsiniz.

Öğlen ya da akşam kırmızı et tükettiyseniz diğer öğün mutlaka sebze yemeye çalışın.


YORUMLAR

  • 0 Yorum