İncirlik'e 6 "tank avcısı"

TÜRKİYE’NİN İncirlik’i koalisyon güçlerine açmasından sonra ABD üsse en kapsamlı konuşlanmasını önceki gün yaptı.

İncirlik'e 6 "tank avcısı"
20 Ekim 2015 - 13:41

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait, “Tank avcısı” olarak bilinen A-10 uçaklarından altısı İncirlik’e geldi. A-10 uçakları, 1970’li yıllarda Avrupa’ya yayılacak Sovyet tank gücünün havadan yok edilmesi için üretilmişti. 

Çok alçaktan yavaş uçabilen, geniş kanatları ile keskin dönüşleri rahatlıkla yapabilen A-10’un ana silahı, burnundaki 30 milimetrelik makineli topu ve kanatlarında taşıdığı bomba ile güdümlü füzeler.
Uçak alçaktan uçtuğundan yerden yapılan atışlarda pilotun zarar görmemesi için kokpit 3,8 milimetre kalınlığında zırhla kaplı.

A-10 uçakları, Birinci ve İkinci Körfez Savaşı’nda Saddam Hüseyin’in tank birliklerini imha etmesiyle tanınmıştı. A-10’lar, piyade birliklerinin imha edilmesinde de kullanılıyor.
ABD’nin bu uçaklarla IŞİD’in elindeki tank ve diğer zırhlı araçlarını hedef alması bekleniyor. 

ABD, İncirlik’e bundan önce Avrupa’daki 480. Filo'ya bağlı 6 F-16 savaş uçağı ile 300 personel ve üç silahlı insansız hava aracı Predatör konuşlandırmıştı.
ABD, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'ne de Suriye operasyonunda herhangi bir kaza durumuna müdahale etmek üzere arama kurtarma birliği ile helikopterler getirmişti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum