Müze Bahçesine Yapılan Tümülüs Ziyarete Açıldı

Sivas Arkeoloji Müzesi bahçesine inşa edilen tümülüs, ziyaretçilerini bekliyor.

Müze Bahçesine Yapılan Tümülüs Ziyarete Açıldı
05 Haziran 2014 - 13:55

Sivas Arkeoloji Müzesi bahçesine yapılan tümülüs, ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü, açılış öncesi yaptığı konuşmada, müze bahçesine inşa edilen tümülüsün vatandaşlarda tarih bilinci oluşturma açısından önemli olduğunu söyledi. Tümülüsün yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Pürlü, tüm vatandaşları Sivas Arkeoloji Müzesi'ni ve tümülüsü gezmeye davet etti.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Atılgan Kaya ise müzede ziyaretçilere farklı bir ortam sunmak amacıyla bu tümülüsü yaptıklarını söyledi.

Sivas Belediyesince finanse edilen çalışmaya bazı kurumların da katkı sağladığını aktaran Kaya, "Tümülüs, hakim tepe üzerine kurulan, toprak yığılarak oluşturulan ve dönemin ileri gelenlerinin gömüldüğü mezar odasıdır. İçerisinde kralın ya da gömülen önemli kişinin eşyalarının bulunduğu mezar tipidir. Türkiye'de bu tümülüs örneği bir ilktir, bahçede teşhir anlamında başka örneği yoktur. Farklı olsun diye bahçeye yaptık" diye konuştu.

Kaya, 2 metre 80 santimetre yüksekliğinde ve 3 metre uzunluğundaki tümülüsün maliyetinin yaklaşık 50 bin lirayı bulduğunu ifade ederek, "Tümülüsün içerisinde dönemin ileri geleni ya da kralın iskeleti, bunun etrafında krala ait mezar eşyaları, başında tacı, cam gözyaşı şişeleri, ağzında parası ve seramik parçaları bulunmaktadır. Tüm eşyaların bir anlamı vardır. Gözyaşı şişelerinin çok olması, o kişinin çok varlıklı olduğunu gösterir" dedi.

Konuşmaların ardından, Pürlü ve Kaya ile müze çalışanları tarafından tümülüsün açılışı gerçekleştirildi. Pürlü ve beraberindekiler, tümüsülü gezdi.

Müzede görevli uzmanlarca tasarlanan ve Sivas Belediyesi'nin desteğiyle yapılan tümülüs,  ziyaretçilerini bekliyor. - Sivas

YORUMLAR

  • 0 Yorum