Türk Çay Kültürü UNESCO Listesinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılan başvurunun ardından 'Türk çay kültürü', UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne yerini aldı.


Türk Çay Kültürü UNESCO Listesinde

Dünyada üzerine kar yağan tek çay olma özelliğini taşıyan Rize çayı, kalitesinin yanı sıra hayata geçirilen faaliyetlerle birlikte marka değerlerini yukarıya taşıyarak ulusal ve uluslararası arenada yükselen bir değer olmaya, Türk Çayının tanıtımı ve en verimli şekilde değerlendirilmesi ile ilgili her alanda çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Türk Çay Kültürü, Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çay Kültürü’ adaylık dosyası UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda gündeme alınarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi. 

Fas’ta devam eden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda Türkiye’den; Çay Kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi ile Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi. 

Dünyanın kişi başına en çok çay tüketen ülkesi olarak çay kültürünün UNESCO listesine girmesiyle birlikte Rize çayıyla ilgili önemli bir adım daha atılırken Türk Çayının merkezi ve ana üreticisi  Rize’nin ve Rize çayının tanıtımı için bu gelişmenin oldukça önemli olduğu ve yakın zamanda birçok alanda Rize'ye katkı sağlayacağı değerlendirildiği bildirildi.