Havalar Isındı Anız Yangınlarına Dikkat

Baharın habercisi olarak kabul edilen hava sıcaklıklarının artması, beraberinde özellikle kırsal alanlarda yaşanan Anız Yangınlarını da tetiklemekte.


Havalar Isındı Anız Yangınlarına Dikkat

Ardeşen’de olası çıkması muhtemel anız yangınlarının önüne geçme adına İlçe Orman Şefliğinden konu hakkında duru yapıldı.

Ardeşen orman işletme şefliğinden yapılan duyuru şu şekilde; “Hava sıcaklıklarının artması ve nemin düşük seyretmesinden dolayı orman yangını riski yüksektir. Bundan dolayı, çay ve diğer bahçe atıklarının yakılması kesinlikle yasaktır. Yakanlar hakkında adli işlem başlatılacaktır. Tüm halkımıza ilanen duyurulur.” Şeklinde idi.
 
Anız Yangını Nasıl Çıkar
Anız yangınları, nadiren rast gele atılan sigara izmaritinden veya yabani zararlı kurumuş otların temizliği için yakılan ateşten çıkmaktadır. Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından arazide temizlik maksatlı yakılan ateşle bir anda orman yangınlarına dönüşmektedir.
 
ANIZ YAKMANIN TOPRAK ÜZERİNDE YAPTIĞI OLUMSUZ ETKİLER:

Anız yangınlarının toprak içersindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yakması: Anızlar yakıldığında tarla toprağı yüzeyinde 252 oC bulan yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki bir çok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir. Ayrıca anız yakılması sonucu oluşan yüksek sıcaklık toprağın üzerindeki sap, anız gibi artıkları yakarken toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikroelementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve bu gibi tarlalarda yetişen ürünlerdir. Bundan mütevellit lütfen anız yakmayalım yakanları mutlaka uyaralım.