Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığına Rizeli Serdar Hüseyin Yıldırım Atandı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığına Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu eski Başkanı Rizeli Serdar Hüseyin Yıldırım atandı. Yıldırım, 13 Aralık'ta kurulan ve Türkiye'nin 20 yıllık rüyası olan Uzay Ajansı’nın İlk Başkanı oldu.


Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığına Rizeli Serdar Hüseyin Yıldırım Atandı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Yönetim Kurulu Üyeliklerine atama yapıldı. Atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı.

23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. ve 3. maddeleri gereğince yapılan atamalara göre Başkan ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Rizeli Serdar Hüseyin Yıldırım atandı.

Türkiye Uzay Ajansı'nın 7 üyeden oluşan yönetim kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından belirlendi. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, ajansın yönetim kurulu başkanı oldu. Yönetim kurulunda, İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünün kurucularından Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, NASA'nın Mars projesinde görev alan Dr. Ahmed Akgiray, STM Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Murat İkinci ile TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen yer aldı.

Ajansın kuruluş mevzuatına göre, başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olacak. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Yönetim Kurulu her ay en az bir kere toplanacak. Yönetim kurulunun çalışma usul ve esasları, ajans tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Ajansın kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 13 aralıkta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. 

SERDAR HÜSEYİN YILDIRIM KİMDİR?

turkiye-uzay-ajansi-baskanl.jpg

Aslen Rizeli olup 1961 İstanbul Üsküdar doğumludur.  Kadıköy Anadolu Lisesi ve İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünde okudu. 1980'de Berlin Teknik Üniversitesi'ne yatay geçiş yaptı. Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansını Havayolu İşletmeciliği dalında tamamlayarak 1987 yılında yurda döndü. Askerlik hizmetini Hava kuvvetlerinde yedek subay olarak yaptı.

1989 yılında Havacılık sektöründe göreve başladı, çeşitli havayollarında yönetici olarak 12 sene vazife yaptı. Daha sonra yurtdışında çeşitli ülkelerde proje danışmanlığı yaptı. Kadir Has Üniversitesi'nde 5 sene Havayolu İşletmeciliği dersi verdi.

İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünden lisans diploması alarak "tarihçi" ünvanı kullanmaya hak kazandı. 

Yurdanur Tulunay: Ankara Üniversitesi Fizik bölümünde lisans, ABD'nin Fordham Üniversitesi Nükleer Fizik anabilim dalında yüksek lisans ve İngiltere'nin Birmingham Üniversitesi'nde uzay araştırmalarında doktora eğitimi aldı. ABD'de Berkeley Üniversitesinde misafir hoca olarak görev yaptı, ODTÜ, Fordham ve Selçuk üniversitelerinde dersler verdi. Japonya'da Uzay ve Havacılık Enstitüsü'nde Misafir Doçentlik, İTÜ ve ODTÜ'de profesörlük yaptı. İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünün kurucuları arasında yer aldı. Alanında duayen isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Mart 2015’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne atandı. Ekim 2016 da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda Müşavir olarak görevlendirildi. Yıldırım,  son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde bulunan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü olarak çalışıyordu.

Son 25 yıl zarfında özellikle üniversite gençliğine yönelik yüzlerce sohbet, konferans, seminer verdi. 60 kadar makalesi çeşitli mecralarda neşr edildi. Farklı zamanlarda yönetiminde bulunduğu STK'lar adına uluslarası toplantılara katıldı ve ülkemizi temsil etti.

5 kıtada 140 ülkeyi ziyaret etmiş bulunan Serdar Hüseyin Yıldırım, İngilizce, Almanca, İspanyolca bilmektedir. 

Evli, 4 çocuk sahibidir.