Rize Belediye Başkanı Metin Kamulaştırmalarda Yüreklere Su Serpti: Hiçbir Vatandaşımızı Mağdur Ettirmeyeceğiz

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi için titiz bir şekilde çalıştıklarını söyledi.


Rize Belediye Başkanı Metin Kamulaştırmalarda Yüreklere Su Serpti: Hiçbir Vatandaşımızı Mağdur Ettirmeyeceğiz

Geçmiş dönemde kamu yatırımları sırasında yapılan kamulaştırmalarda vatandaşların konut, arsa ve arazilerinin değerinin çok çok altında kamulaştırarak yüzlerce kişinin mağdur edildiği Rize’de geniş çaplı yeni bir kamulaştırma süreci başlayacakken “Acaba bizde Dağ Dibi gibi, Müftü Mahallesi gibi, Timya gibi ya da Rize’de mağduriyetler yaşanan farklı bölgelerdeki vatandaşlar gibi mağdur edilecek miyiz?” endişesinde olanlara Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin’den sevindirici haber geldi. olay53’e ziyarette bulunan Başkan Metin hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamaması hatta sürecin vatandaşların lehine en iyi bir şekilde işlemesi için titizlikle çalıştıklarını vurguladı.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin; kent merkezindeki belediye blokları, Pazaryolu Caddesi ve Yağlıtaş Mahallesinde yapılacak kamulaştırmalarla ilgili olarak, ziyarette bulunduğu olay53 haber portalı ve Rize Olay Gazetemizin sorularını cevaplandırarak açıklamalarda bulundu. Cadde esnafıyla da sohbette bulunan Başkan Metin, hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için ince eleyip sık dokuduklarına vurgu yaparak TOKİ ile devamlı temas halinde olduklarını kaydetti.

rahmi-metin-olay53-ziyaret.jpg

Kentsel dönüşümle ilgili uzun bir süredir Rize’de çalışmalar yürütüldüğünü belirten Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Bunlardan bir tanesi bizim belediye blokları olarak tarif ettiğimiz 23 dönümlük alanda kentsel dönüşüm yapacağız. Bu anlamda beklentimiz şu. TOKİ ile ilgili devamlı temas halindeyiz. Vatandaşlarımızın dükkanları arazileri tespit ediliyor. Biz bu imalatlara başladığımız ve esnafımızın karşısına çıktığımız zaman acaba ne kadar sürede yapılacak, ne zaman bitecek, esnafın buradaki artısı eksisi ne olacak, nasıl bir katkıda bulunacak, ne tür avantajları olacak? bunların hazırlıklarını yapıyoruz. Bu hazırlıkları yapınca esnaflarımızla birebir konuşacağız. Aynı zamanda rezerv alanları diye ilan ettiğimiz özellikle Yağlıtaş bölgesinde de konut imalatı yapacak TOKİ. Orası biliyorsunuz acele kamulaştırmaya alınmıştı. O kamulaştırmalar kısa bir süre içerisinde başlayacak. Biz burada da hazırlıklarımızı yapıyoruz. Vatandaşımız bundan nasıl etkilenecek, vatandaşımızın arazisi kamulaştırıldığı zaman o rakamla beraber ne kadar bir daire sahibi olabilecek, bunun maliyetlerini ne kadar aşağıya çekebiliriz? Elimizden geldiğince vatandaşlarımızın bulunduğu mekanlarda hangi yerde yaşıyorsa orada kentsel dönüşümü yapabilmek, o mahalde yaşamasına hayatını devam ettirebilmesine fırsat verebilmek ve vatandaş lehine en avantajlı nasıl çevirebiliriz bu süreci, onunla ilgili teknik arkadaşlarımızla hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu hazırlıklarımızdan sonra önümüzdeki günlerde kendileriyle çıkıp konuşacağız neyin nasıl olup olmadığını onlarla birlikte istişare edeceğiz.” dedi.

Başkan Metin, kamulaştırmada ayrıca Pazaryolu Caddesi üzerinde karayollarının uzun süreden beri Meteler kavşağından başlayıp Atmeydanına kadar giden bir süreçte çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Karayollarının Yeni Orta Camiden yukarıya doğru olan kısımda acil kamulaştırmaların yakında başlayacağını kaydeden Metin, “Kamulaştırmalara ait evrakları karayolları yakında gönderecekmiş bize öyle söylediler. Orada yaklaşık 5-6 yıldır olan bir projenin devamı sağlanacak. Burada da vatandaşlarımızın sıkıntıları oldukça bunları kendileriyle konuşarak gidermeye çalışacağız. Bir taraftan şehrimize yakışır güzel bir şeyler yapmaya çalışırken tabiki diğer taraftan da eksiklikler, vatandaşlarımızın mağduriyetleri oluyordur olacaktır da ama bizde belediye olarak elimizden geldiğince gerek karayolları nezdinde gerek TOKİ nezdince yapılan bu icraatların akabinde mağduriyetleri elimizden geldiğince gidermeye çalışacağız. Yağlıtaş Mahallesinde 250 dönümlük bir alan üzerinde kamulaştırmalar her tarafında olmak üzere başlatılmış olacak. Bundan yaklaşık 3-4 ay önceki acil kamulaştırma kararından sonra atılan adımlar. Biz muhtarımızla da görüşüyoruz onlar da bekliyor ne olacak diye. Bunun tabiki mahkeme süreci var. Vatandaşlar mahkemeye verecektir o süreçler devam edecektir akabinde mevcut yapılan imalatlardan bir nevi daire sahibi olacaklar. Oradaki mevcut mal sahiplerini biz elimizden geldiğince maliyet fiyatları üzerinden mal sahibi yapmak için uğraşıyor bunun için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Müftü Mahallesinde yapılacak kavşağın Dağ Dibi yoluna kavuşana kadar kamulaştırmaların epey bir zamandır belirlenen çizgide devam ettiğini kaydeden Metin, burada da vatandaşların zararına olabilecek vatandaşlar nezdinde doğabilecek mağduriyetlerde ellerinden gelenin en iyisini yaparak vatandaşlar için çalışacaklarını belirtti.

rahmi-metin-olay53-ziyareti-(7).jpg