Ücretli Plastik Poşetlere Ardeşen Sesiz Kalmadı

Plastik poşetler marketlerde ücretli olarak satılmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girdi.


Ücretli Plastik Poşetlere Ardeşen Sesiz Kalmadı

Poşetlerin 25 kuruştan satılmaya başlaması vatandaşları yeni arayışlara yönlendirirken, kimi eski poşetleri yıkayıp kurulayarak cebinde marketlere giderken, yöreye yöre kimi de sırtında sepeti veya el arabası ile yaptığı alışveriş malzemelerini evlerine veya yaşam alanlarına taşıma telaşına düşerken, bir takım vatandaş ise 25 kuruştan satılan market poşetlerine tepki amaçlı sosyal paylaşım ağlarında gayri ciddi paylaşımlar çoğalırken, Rize'nin Ardeşen İlçesinde konuya alternatif bir ürün seri üretime girdi bile.



Ardeşen Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ertan Berberoğlu; "Halk Eğitimi bünyemizde Rize Bezi atölyelerimizin kıymetli usta öğreticilerinden Serpil Demir, Fatma Hacışahinoğlu, Esma Şeremet, Leyla Ercan ve Fatma Akşimşek koordinatörlüğünde 50 Rize Bezi kursiyerimiz tarafından, Çevre kirliliğinin önüne geçme adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında, başlattığı market poşetlerinin kullanılmasını aza indirme adına alternatif olarak ilk etapta 200 adet üretilen Rize Bezi el ve kol çantalarımız görücüye çıktı. Rize Bezinden üretilen çevre dostu, sağlık yönünden hijyen, şık ve yer kaplamayan bu ürünler talep üzerine ihtiyaççı firmaların logolarını ve adını da basmaktayız. Öte yandan geçmişte bölgemizde de sıkça kullanılan file'yi de Seper Örücülüğü ve Makrome Örgü kurslarımızda dokunmaya başladık. gerek Rize Bezi çantalar, gerekse File çantalarla ilgili sipariş almaya başladık". dedi. 




2017 yılında Resmi Gazetede Yadımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre plastik poşetlerin kullanımın azaltılmasına yönelik çalışmalar, 2015/720 sayılı Hafif Plastik Taşıma Torbalarının Tüketiminin Azaltılmasına ilişkin AB Direktifine uyum kapsamında 27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/01/2018 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde ele alınmış, alışveriş poşetleri ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin yönetim sistemine dahil edilmiş.
Yönetmelik ile tüm dünyada üzerinde hassasiyetle durulan plastik alışveriş poşetlerinin kullanımı sonucu oluşan görsel ve çevresel kirliliğinin önlenmesi ve gereksiz plastik poşet kullanımının önüne geçilmesi hedef lenmiş ve bu kapsamda 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde halihazırda bazı satış noktalarında ücretsiz verilen plastik alışveriş poşetlerinin tüm satış noktalarında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapılmış.