Bu Kuşun 200 Yıl Önce Nesli Tükendi

Küresel ısınmanın son zamanlarda hızlanması, doğanın dengesini bozduğu gibi farklı canlılarında farklı bölgelere hatta farklı ülke ve kıtalara göç etmelerine neden oluyor, işte bu bölgelerden biri de Doğu Karadeniz. Yeşil bitki örtüsü, besin yönünden zengin dağlık otlaklar ve meralar nesli tükenen birçok yaban hayvanını kendisine çekmeye yetiyor. Bunlardan biri de 200 yıl önce nesli tükendi diye bilinen Yeni Zelanda ( Takahe’sı ) Mahmuzlu swamphen saz horozu Karadeniz’de görüldü.


Bu Kuşun 200 Yıl Önce Nesli Tükendi

Birçok devlet bu nesli tükenen kuşu yaşatabilmek için koruma alanları açıyor ve bu kuşa dikkat çekmek için posta pullarına dahi fotoğraflarını basıyor.  Nesli tükenme aşamasında olması bu canlı kıtalar arasında nasıl bir yol kat etmiş ki Doğu Karadeniz sahillerine kadar gelmiş.

Rize’nin Pazar ilçesi Hamidiye sahil yolunda araba çarpması sonucu ölen bu kuş türüyle karşılaştım ve şaşırdım

Nesli Tükenen Bu Kuş Hakkında Bilgiler: Mahmuzlu swamphen (Porphyrio melanotus)  Papua Yeni Gine ve Avustralya'da yanı sıra, doğu Endonezya, Moluccas, Aru ve Kai Adaları yaşayan bir tür. Aynı zamanda, Pukeko, Maori dili türetilmiş bir terim olarak bilinen Yeni Zelanda’da bulunur. Kullanılan Australasian swamphen, saz horozu diye de tabir edilebilir.

Mahmuzlu swamphen anakara Avustralya, doğu Endonezya, Mollucas, Aru ve Kai Adaları, ve Papua Yeni Gine bulunur.

Heather ve Robertson Field Guide göre, kuş yaklaşık 1000 yıl önce Yeni Zelanda'da kurulan haline gelmiş gibi görünüyor. Millener (1981) göre, saz Horozu 1.000 yıl önce Avustralya’ yı işgal ettiler. Aynı zamanda Yeni Gine’ye Avustralya'dan yayılmış olduğu varsayılır.

Bu deniz üzerinde büyük mesafeler uçmak için swamphens yeteneğini gösteren kuş farklı kıtalara dağıtmak için bu yeteneği kullandığı düşünülmektedir.

Mahmuzlu swamphen in atası olarak kabüledilen ve Yeni Zelanda’da yaşayan, Takahe, uçamayan iri bir kuş türüdür.  Neslinin 200 yıldır tükenmiş olduğu sanılıyordu ancak South Island bölgesinde Murchison Dağlarında kayalık bir bölgede yaşadığı anlaşıldı. Maori ve Avrupalılar tarafından eti için bol miktarda avlanmış ve 1898'de takahe nesli kaybolmuştur. 

Yeni Zelanda’da yaşayan, uçamayan iri bir kuş türüdür.  Neslinin 200 yıldır tükenmiş olduğu sanılıyordu ancak South Island bölgesinde Murchison Dağlarında kayalık bir bölgede yaşadığı anlaşıldı. Maori ve Avrupalılar tarafından eti için bol miktarda avlanmış ve 1898'de takahe nesli kaybolmuştur. 

Ancak Dr. Geoffrey Orbell adında bir araştırmacı 1948 yılında Fiordland Murchison dağlarında yeniden  keşfetmiştir.

Yeni Zelanda'dan başka dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bir kuştur. Sıradışı, çok renkli, uçamayan gagası iri, hindi büyüklüğünde bir kuş türüdür. Takahe, Yeni Zelanda'nın afiş kuşlardan biri, Kakapo ve kivi gibi hayatta kalan birkaç türden biridir. Karizmatik mega fauna türlerinden biridir. Bu kuşların yaklaşık ağırlığı 4 kg., boyu 65 cm ve mavi, yeşil renkli,  büyük bir kırmızı gagası ve sağlam kırmızı bacakları vardır