F-15’lerin iki sırrı

TÜRKİYE’nin elinde yeterli sayıda F-16 savaş uçağı bulunmasına rağmen ABD’den özellikle neden F-15 tipi savaş uçağı istediğinin gerekçesi belli oldu.


F-15’lerin iki sırrı

Ankara’nın iki ayrı tipi olan bu uçakları, Türkiye Hava Sahası’nın korunmasının yanısıra yapılacak kapsamlı bir hava operasyonunda kalkan görevi yapması ile birlikte Türkiye-Suriye hududunda IŞİD mevzilerine yönelik etkili hava taarruzu için talep ettiği anlaşıldı.

“KARTAL” HAVA SAHASI İÇİN

Edinilen bilgiye göre Türkiye, Rus uçaklarının 3 ve 4 Ekim’de Türkiye Hava Sahası’nı ihlal etmesinden sonra ABD’den F-15 uçaklarının “Kartal (Eagle)” olarak adlandırılan “C” tiplerinin İncirlik’e konuşlanmasını istedi.

Bunun üzerine ABD, altı gün önce İngiltere’deki 48’inci “Fighter Wing Üssü”nden gönderdiği 6 F 15C’yi İncirlik’e konuşlandırdı.

F 15C’lerin en önemli özelliği havadan havaya taarruz yapabilmeleri, F 16’lara göre düşman hava araçlarıyla daha etkili it dalaşına girebilmeleri.

Türkiye’nin F 15C’leri  Rus uçaklarının olası bir hava sahası ihlalinde bölgeden uzaklaştırılması ve  kapsamlı hava operasyonu durumunda hava kalkanı olarak kullanılması  için istediği öğrenildi. Bu uçaklar İncirlik’te konuşlu durumdalar.

ŞİMDİ “VURUCU KARTAL” GELECEK

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un önceki gün Türkiye’ye gönderileceğini açıkladığı diğer F 15 uçaklarının ise “Vurucu Kartal (Strike Eagle)” olarak bilinen “E” tipi olacağı öğrenildi.

“E” tipi F 15’ler ise havadan karaya seri bombardıman taarruzlarıyla tanınıyor. F 15E’lere, F 16’lara göre daha güçlü mühimmat yükleniyor.

F 15 uçakları Rusya’nın Suriye’de konuşlu SU 30 tipi savaş uçaklarıyla benzerlik içeriyor.

F 15 E’lerin özellikle Suriye sınırında IŞİD mevzilerine havadan taarruzlarda kullanılması bekleniyor. F 15 E’lerin, Suriye’de IŞİD’e yönelik kara operasyonu yapılacağı iddialarından sonra gündeme gelmesi de dikkat çekti.