Gürcü İşçi Çalıştıracaklar Dikkat! İşte Tavsiye Edilen Ücret

Yaş çay sezonunda çocuk işçi çalıştırılmasının önlenmesi için 15 yaş altı çocuk çalıştıranlara her çocuk için 320 TL para cezası uygulanacak. Gürcü işçilere ise günlük en az 250 kilo çay toplamaları halinde130 TL ücret ödenmesi tavsiye edildi.

Gürcü İşçi Çalıştıracaklar Dikkat! İşte Tavsiye Edilen Ücret
27 Mayıs 2019 - 12:24

Rize’de 2019 yılı yaş çay sezonunda çay hasadında çalışacak işçilere ilişkin konulara ait tavsiye kararları alındı. Alınan kararlar doğrultusunda işçilere günlük ödenecek ücret en az 250 kilo çay toplamak ve alım yerinde satışını yapmak dahil 130 TL olarak belirlendi. Ton fiyatı ise 500 TL olarak tavsiye edildi.

Rize Ziraat Odasının talebi üzerine Rize Valiliği, ilgili kurum ve paydaşlarla yaş çay sezonu için toplantı düzenledi.
Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen başkanlığında Rize Valiliğinde düzenlenen toplantıya, Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kiraz, İl Tarım ve Orman Müdürü Şafak Bulut, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, İl Göç idaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ve ilçe ziraat odası başkanları katıldı.

Toplantı sonucunda alınan ve tavsiye edilen kararlar çay üreticilerine duyurulması için basınla paylaşıldı! Buna göre 2019 yaş çay sezonu boyunca çocuk işçiliğin önüne geçilmesi için 15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine her çocuk için 320 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Yaş çay hasadından çalışacak işçilere sadece öğle yemeği verilmesiyle birlikte günlük ücret olarak en az 250 kilo çay toplaması ve alım yerinde satışını yapması şartıyla 130 TL ücret ödenmesi, ton fiyatı olarak ise 500 TL ücret ödenmesi tavsiye edildi.

İŞTE RİZE İLİNDE 2019 YILI ÇAY HASADINDA ÇALIŞAŞCAK İŞÇİLERE İLİŞKİN KONULARA AİT TAVSİYE KARARLARI

AMİR HÜKÜMLER

1- 27593 sayılı Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliğinin Aracı belgesi başlıklı 7. maddesinde “Aracılık yapmak üzere başvuran ve Türkiye İş Kurumu tarafından tarımda iş ve işçi bulma aracılığı yapması uygun görülen gerçek veya tüzel kişilere, Türkiye İş Kurumu il veya şube müdürlüklerince yazılı olarak bilgi verilir. Talepleri uygun bulunan gerçek veya tüzel kişilerden kurumca belirlenen miktarda masraf karşılığının tahsil edilmesini müteakip Tarımda İş ve İşçi Bulma Aracısı Belgesi verilir. Tüzel kişiler için bu belgede, tüzel kişiliği idare, temsil ve ilzama yetkili kişiler de gösterilir” denilmektedir. Toplantıda ilgili madde değerlendirilmiştir. Ayrıca ilgili yönetmeliğin 5. maddesinin 3. fıkrasındaki “Kurumdan izin alınmadan aracılık yapılamaz” hükmü gereği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinden alınmış “Aracı Belgesi” olmayanlara iş verilmemesine karar verilmiştir.

2- 21.06.2017 tarihli Genelgenin Usul ve Esaslar kısmının “b” bendinde “Çalışma izni muafiyeti kapsamında olduğunu gösterir belge düzenlenen yabancılar bir takvim yılında en fazla 90 gün süreyle mevsimlik tarım işlerinde (çay, fındık) çalışabilecektir.” denilmektedir. Genelgenin denetim bölümünün “a” bendinde “Bu genelge kapsamındaki yabancıların ve işverenlerin denetimi ve uygulanacak yaptırımlar 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 23. maddesinin 5. fıkrasına istinaden idari para cezası uygulanacağı ve bu yabancıların ülkemizde izinsiz çalışmamaları yönünde gerekli tedbirler alınacaktır.” denilmektedir.

3- Çocuk işçiliğin önüne geçmek için çay toplama işlerinde 15 yaşını doldurmamış çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılması, 15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için 320 TL idari para cezası uygulanması amir hükümdür.

4- 2019 yılı çay toplama sezonunda; ilgili kamu kurumlarının, aracıların, işverenlerin ve mevsimlik işçilerin 19.04.2017 tarih ve 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi hükümlerine titizlikle uyulması için gerekli tedbirlerin alınması zorunludur.

5- İşverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerinin 1774 sayılı Kimlik Bilgilendirme Kanunu esaslarına göre muhtarlıklar aracılığıyla Tarım ve Orman Müdürlükleri, İşkur İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve en yakın güvenlik birimlerine bildirilmelerine, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine.

6- Karadeniz Bölgesinde bazı illerimizde yabancılar mevsimlik tarım işçisi, çay ve fındık toplamada çalışmak için İçişleri Bakanlığınca genelge yayımlanmıştır. Gürcistan uyruklu ve il dışından gelen işçiler için kaymakamlıklardan alınacak çalışma izin belgesi ve güvenlik soruşturma belgesine göre ayrıca ziraat odasında kurulacak olan takip masasına kayıt yaptırmaları zaruridir.

7- Muhtarlıklarca çay toplama işçisi olarak dışarıdan gelenlerin yabancılar kayıt defterine kaydının yapılması gerekir.

8- İşverenler ve köy muhtarlıklarının emniyet bakımından huzur bozucu olaylara anında müdahale ederek durumu en yakın güvenlik birimlerine bildirmeleri zorunludur.

TAVSİYELER

1- İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Dairesi Başkanlığından gelen 21.06.2017 tarih ve E. 28631 sayılı yazıda Karadeniz Bölgesinde bulunan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerimizde yapılan çay ve fındık üretiminin çeşitli aşamalarında yoğun olarak mevsimlik tarım işçiliğine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Özellikle hasat döneminde ürünün zamanında toplanabilmesini teminen ihtiyaç duyulan işgücü kaynaklarımızdan karşılanamadığı hallerde yabancı işgücü istihdamıyla karşılanabileceği değerlendirilmiştir. Mümkün mertebe yerli kaynaklarla bu ihtiyacın karşılanması işsizlikle mücadele açısından tavsiye olunur.

2- Çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın günlük net ücretin 130 TL olarak belirlenmesi (Bu fiyatlara alım yerinde çay satma dahildir ve en az 250 kg çay toplamak şartıyla” tavsiye edilir.

3- İl dışından gelecek olan aracılara bağlı olan işçilerin ilçemize gelene kadar ki masraflarının kendileri tarafından karşılanması, ilçe merkezinden çay bahçesine kadar yol masrafı ve öğle yemeğinin bahçe sahibi tarafından karşılanmasına, aracıların ücretlerinin de verilen günlük 130 TL’ye dahil olmak şartıyla kendileri tarafından belirlenmesi tavsiye edilir.

4- Kilo hesabı ile çay toplayanların işçi ücreti ile kilo başı 0,50 kuruş olarak belirlenmesi (Ton fiyatının 500 TL olmasına) tavsiye edilir.

5- İşçi ücretlerinin iş bitimini müteakiben ödenmesi tavsiye olunur.

6- Komisyonumuzca çay tarımında çalışacaklara yönelik belirlenen ücretler 4857 sayılı İş Kanununun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak belirlenmiştir.

7- Çay müstahsillerinin ve arazi sahiplerinin zorunlu ziraat odası üyelikleri göz önüne alındığında zorunlu çay toplama hususunda piyasa ekonomisinin gerçekleri ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde işgücü piyasasının doğru fiyat dengesinin oluşması için örgütlü alternatif işgücünün oluşumu için ziraat odalarının alternatif ortak tutum sergilemeleri köklü çözüm için tavsiye edilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum