Eski Musul Valisi Nuceyfi: Irak'ı Türkiye kurtarır

Musul'un eski valisi Asil Nuceyfi, İbadi yönetiminin Türk askerinin Musul'da bulunmasına gösterdiği sert tepkinin İran ve Şii milislerin baskısından kaynaklandığını söyledi.

Eski Musul Valisi Nuceyfi: Irak'ı Türkiye kurtarır
13 Aralık 2015 - 16:59 - Güncelleme: 18 Aralık 2015 - 14:00

Musul'un eski valisi Asil Nuceyfi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki özel ofisinde AA muhabirine, Ankara - Bağdat arasında çıkan gerilimin perde arkasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türk askerinin Musul'daki nöbet değişiminin aniden ve Bağdat'tan habersiz gerçekleşmediğini ifade eden Nuceyfi, talebin bizzat Irak Başbakanı İbadi'den geldiğini söyledi. Nuceyfi, "Irak Başbakanı İbadi önceki yıl Türkiye'ye yaptığı ziyaretinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan, Iraklı askerlerin silahlandırılması ve eğitilmesi için yardım talebinde bulundu. O dönemde İbadi, özellikle Türkiye'den böyle bir yardım istedi. Irak'tan gelen böyle bir talep üzerine, Türkiye'deki yetkililer Irak'ın kuzeyine gerekli teçhizat ve ihtiyaçların gönderileceğini söyledi. Bununla birlikte Türkiye, Irak Savunma Bakanlığına kargo uçaklarıyla silah ve mühimmat gönderdi" dedi.

Bağdat Türk askerinden memnundu

İbadi'nin Iraklı askerlerin eğitilip donatılması talebinin üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra, Türkiye'nin harekete geçtiğini belirten Nuceyfi, "Türkiye İbadi'nin yardım talebini direkt yerine getirmedi. Üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra Mart 2015'te söz konusu gönüllü askerlerin eğitilmesine start verildi. Bağdat'tan bazı yetkililer geçen bahar ve yaz mevsiminde söz konusu kampı ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Türkiye'den gelen askeri danışmanlar ve eğitimcileri de kendi gözleriyle gördüler ve memnuniyetlerini dile getirdiler" bilgisini paylaştı.

15-12/13/1014436077.jpg
Musul'un eski valisi Asil Nuceyfi

İbadi'nin çıkışının nedeni Şii milislerin baskısı

İbadi'nin Türkiye'den yardım talebinden sonra kararından neden pişman olduğu ve askerlerin derhal topraklarından çekilmesini istediği sorusu üzerine Nuceyfi, "İran destekli Bağdat'taki Şii milislerin baskısından dolayı kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Irak'ın kuzeyinde Sünni Araplardan oluşan silahlı gücün meydana geldiğinin farkına vardılar. Türkiye'nin bu konuyu çok ciddiye aldığını hissettiler. Aynı zamanda Türkiye'nin destek verip eğittiği askerlerin böyle bir güç haline geleceğine inanamadılar. Kısacası, Irak'taki dengeleri değiştirebilecek bir gücün ortaya çıkmasını sürpriz bir şekilde karşılayıp, derhal ortadan kaldırılması çabasına girdiler" cevabını verdi.

"Türkiye'nin askerleri gönüllü eğittiği kampların uluslararası koalisyon güçleri tarafından ziyaret edildi" diyen Nuceyfi "Hiç bir ülke Türkiye'nin bu rolü üstlenmesinden rahatsızlığını dile getirmedi. Herkes bu durumdan memnun" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum