Dünya'da İlk Kez Düzenlenen Çay Demleme Şampiyonası Başladı

Dünyada ilk kez yapılacak "Uluslararası Çay Uzmanları Şampiyonası", İstanbul'da başladı.

Dünya'da İlk Kez Düzenlenen Çay Demleme Şampiyonası Başladı
04 Eylül 2015 - 12:32

Farklı ülkelerden 12 katılımcının 3 gün boyunca yarışacağı organizasyonda yarışmacılar çay demleme ve çay sunum kültürlerini yansıtacak.

Tea Masters Cup International (Hong Kong) ve Rize Ticaret Borsası tarafından organize edilen etkinlik 3-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar Merkezi'nde gerçekleşiyor.

Beyaz Rusya, Çin, Hong Kong, Gürcistan, İtalya, Kore, Letonya, Rusya, Sri Lanka, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam'dan gelen 12 katılımcının çay demleme ve sunum kültürünü yarıştıracağı şampiyona, jürinin tadımı ve değerlendirmesi sonucu vereceği puanlar sonunda tamamlanacak.

Yarışmanın jüri üyeliğini Türkiye'den Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, Sri Lanka'dan Profesyonel Çay Tadım Uzmanı Bryan Baptist, Gürcistan'dan Çay Okulu Müdürü ve Uluslararası "Coffee & Tea" Dergisi Yazarı David Chanturiya, İtalya'dan Cha Tea Atelier Butik Sahibi ve Yazarı Gabriella Lombardi, Vietnam'dan Vietnam Çay Birliği Yöneticisi Hong Anh Nguyen, Rusya'dan Şampiyona Baş Hakemi ve Turkuaz Çay Müdürü Denis Shumakov ile Çay Kültürü Kulübü Başkanı Alexander Wagner ve Güney Kore'den Güney Kore Çay Kurulu İcra Direktörü ve Shinda Wooloo Group CEO'su William Lee yapıyor.

 

AMAÇ ÇAY PROFESYONELLERİ ARASINDA İLETİŞİMİ SAĞLAMAK

Rusya Çay ve Kahve Federasyonu Başkanı Ramaz Chanturiya, düzenlenecek şampiyona için önce yerel şampiyonların belirlendiğini ve belirlenen şampiyonların uluslararası alanda ilk kez yapılan şampiyona için Türkiye'ye geldiklerini ifade etti. Organizasyonun asıl amacının, çay profesyonelleri arasındaki iletişimi sağlamak olduğunu belirten Chanturiya, çay kültürleri arasındaki farklılığın uzmanlar arasında paylaşımını destekleme noktasının da bir başka amaç olduğunu sözlerine ekledi.

YARIŞMA NEDEN TÜRKİYE'DE YAPILDI?

Yarışmanın Türkiye'de yapılmasının en önemli sebebinin Türkiye'nin çay tüketimi açısından ilk sırada olmasından kaynaklandığını söyleyen Ramaz Chanturiya, Türkiye'deki çay kültürünün renkliliğinin, farklılığının dünyaya açılmasını planladıklarını, Türkiye'nin çayın merkezinde olan bir ülke olduğunu ve dünyada 5. büyük üretici olması itibariyle Türk çay kültürünün dünyaya tanıtılması amacıyla yarışmanın ilkini burada yapmaya karar verdiklerini belirtti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum