Derepazarı'nda Yoğun Katılımlı "Otizm Farkındalık" Paneli

Derepazarı Kaymakamlığının öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü ve Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) tarafından “Otizm Farkındalık” paneli düzenlendi.

Derepazarı'nda Yoğun Katılımlı "Otizm Farkındalık" Paneli
08 Mart 2019 - 16:08

Otizmli bireyler ve ailelerinin bilinçlendirilmesi amacıyla Derepazarı Ali Rıza Yılmaz Ortaokulunda yoğun katılım ile gerçekleştirilen panele Kaymakam Selçuk Köksal, ilçe daire amirleri, kurumlarda çalışan İŞKUR personelleri, veliler ve vatandaşlar katıldı.

Panelde konuşmacı olarak katılan Rize İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birim Sorumlusu Uzman Salih Yıldırım, otizmde erken tanı erken müdahale için önemli olduğuna değinerek, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında sunum yaptı.

derepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(3).jpg

Çocuk Gelişim Uzmanı Begüm Evirgen ise, yaşa göre otizmin belirtileri, erken tanının önemi, otizmli bireylerin eğitimi, otizmli bireye sahip ailelerin yapması gerekenler ve otizmli bireylere ve ailelerine karşı toplumumuzun duyarlılığın attırılması konusunda katılımcıları bilgilendirildi.

ROMED Başkan Vekili Mukaddes Usta, “Nitelikli çalışmalarla özel çocuklarımızı geleceğe hazırlamak ve onların yeteneklerini toplumumuzla paylaşmalarının önünü açacak somut adımları atmamız gerektiğini söyleyerek, Otizmli bireylerin çocukluktan itibaren önyargı ve ayrımcılığa maruz kalmadan evlatlarımızı, toplumumuzun bir parçası, onlarla birlikte yaşamayı bütün toplumun öğrenmesi gerekir.” diye belirtti.

Usta, otizmin günümüzde bilinen tek sağaltım yöntemi erken tanı ile beraber yoğun ve sürekli özel eğitim sürecidir. Otizmli bireylerimizin eğitimiyle onların toplum içinde bağımsız ve üretken bireyler olarak yer almaları için dernek olarak birçok çalışma yaptıklarını da belirtti.

Otizmde erken tanı ve teşhis kadar özel eğitimin de önemli olduğuna vurgu yapan Kaymakam Selçuk Köksal, "Otizmli bireylerimize, ihtiyacı olan eğitimin sağlanması gerekiyor. Onların bizlerden isteği koşulsuz sevgi. Her çocuğumuzun mutlu olmasını istiyoruz. Ötekileşmiş, ötekileştirilmiş, toplumdan uzaklaşmış kardeşlerimize, en samimi duygularımızla yanlarında olduğumuzu hissettirmek için buradayız" dedi.

Kaymakam Köksal, toplumda otizm konusunda farkındalık yaratmak için gerçekleştirilen panelde sunum yapan uzmanlara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

derepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(2).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(1).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(4).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(6).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(5).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(7).jpgderepazari’nda-yogun-katilimli-“otizm-farkindalik”-paneli-(8).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum