Ardeşen TSO ve Hopa TSO Müşterek Meclis Kurulu İstişare Toplantılarının 2.'si Gerçekleştirildi

2019 yılının Haziran ayında ilki gerçekleştirilen bölgesel gelişmeler hakkında bilgi paylaşımını ve bu gelişimlere yön vermeyi amaçlayan Ardeşen TSO-HopaTSO Karma Meclis Toplantılarının 2.’si Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde meclis üyeleri, kadın girişimciler ve genç girişimciler kurulu üyelerinin de katılımı ile gerçekleştirildi.

Ardeşen TSO ve Hopa TSO Müşterek Meclis Kurulu İstişare Toplantılarının 2.'si Gerçekleştirildi
22 Aralık 2019 - 09:28

Ardeşen TSO adına programın açılış konuşmasını Meclis Başkanı Cemal Cahit Akbeniz gerçekleştirdi. Misafirlerini selamlayan Akbeniz konuşmasında; kayıt dışı ticaret, girişimciliğin önemi, ekonomik kriz ortamında şirketlerin ayakta kalabilmesi, değişen faiz oranlarının ekonomiye yansımaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akbeniz kriz ortamının bitmek üzere olduğunu ve ekonomik açıdan geleceğin daha güzel olacağını vurguladı. 


 

Hopa TSO adına ilk konuşmayı gerçekleştiren Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı sözlerine toplantıyı tertipleyen Ardeşen TSO ailesine teşekkür ederek başladı. Gökhan Bıyıklı konuşmasında; “Her ne kadar aramızda 44 kilometre mesafe olsa dahi aynı kültürü, aynı coğrafyayı, aynı manevi değer ve heyecanları taşıyan aynı denizin çocuklarıyız. Bölgenin gelişimi, iktisadi yaşamın sürekliliği,  riskler, fırsatlar ve kazanımlar tek masa etrafında görüşülüp eş güdüm anlayışıyla bakılması gerektiği inancını taşımaktayım.” ifadelerine yer verdi. 


 

Ev sahibi Ardeşen TSO adına ikinci konuşmayı gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu ekibiyle birlikte seçildikten sonra gerçekleştirdikleri çalışmalar ve faaliyetler, girişimcilik eğitimleri, mesleki yeterlilik belgeleri, Akreditasyon Sistemi ve Kalite Yönetim Sistemi çalışmaları halkında bilgiler verdi. Başkan Kuyumcu, Valilik, Kaymakamlık, Belediye, bölge oda ve borsalar, kamu kurum ve kuruluşları, DOKA, ABİGEM ve diğer sivil toplum kuruluşları ile sürekli etkileşim halinde ve işbirliği içerisinde çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.


 

Oda Organ seçimleri öncesi ve sonrasında iyi ilişkilerin geliştirildiği Hopa TSO ile Kardeş Oda protokolü imzalamak istediklerini paylaşan Kuyumcu, bu sayede iki Oda arasındaki iş birliğinin bir üst seviyeye çıkacağına inandığını söyleyerek sözü Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek’e bıraktı. 

 

Akyürek konuşmasına TOBB Genel Başkanının Birliğin, dünyadaki en etkin kurumlar arasında yer alması için yıllardır sürdürdüğü azimli çalışmalara değinerek başladı. Ardeşen TSO Başkanının da özverili çalışmaları neticesinde bölgede etkin bir Oda durumuna getirdiğini ifade etti. Bölgesel ekonomik konular hakkında değerlendirmede bulunan Akyürek Hopa-Batum ve Samsun-Sarp Demiryolu projelerinin bölgenin geleceği açısından önemine dikkat çekti. Akyürek konuşmasını; “Ülkemizde 33 farklı vergi var ve bu sayı yanılmıyorsam 40’ın üzerine çıkacak. Bu sayı birçok gelişmiş ülkede 8-13 arası değişiyor. Bu vergiler ticareti etkiliyor. Ekonomik hayat yeniden düzenlenmeli ve yaşanılan krizlerden dersler çıkarılmalıdır.” şeklinde sürdürdü. 

Ardeşen TSO’dan gelen Kardeş Oda Protokolü teklifine ise çok memnun olacaklarını ifade eden Akyürek iki Oda Genel Sekreterlerinin çalışmaları başlatması talimatını verdi. 

 

Daha sonra söz alan Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Üyesi Taner Çağatay bölgede gelişmekte olan turizm ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sektörün artık kum, güneş ve deniz yerine yeşil ve doğa eksenli geliştiğini ifade ederek yerelde ve bireysel değil bölgesel ve birlik içerisinde hareket edilmesi ve gelişimlerin doğaya zarar vermeyecek şekilde planlanması gerektiğini söyledi. 

 

HOPAPORT Genel Müdürü ve Hopa TSO Meclis Üyesi Meriç Burçin Özer de bir konuşma gerçekleştirerek Ardeşen’in Rize’ye değil Hopa’ya daha yakın olduğunu ifade ederek Hopa Limanı’nın bölge için bir fırsat her türlü yük çeşidi limana geliyor ve bu durumdan bölge işadamlarının yararlanması gerektiğini ifade etti. Özer, yapılan bu toplantıların bir çıktısı olması gerektiğini de söyleyerek turizm ve eğitim konularında ilçeler arasında Odalar öncülüğünde işbirliği gerçekleştirilmesi önerisini sunarak konuşmasını tamamladı. 

 

Toplantıya katılan Ardeşen TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevilay Yanılmaz ve TOBB Artvin İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Sercan Şahinbaş söz alarak Kadının ekonomik hayattaki yeri, yerel esnafın ulusal market zincirleri karşısındaki zor durumu gibi konularda değerlendirmelerde bulundular. 

Toplantının soru cevap bölümünde de yerel esnafın ulusal market zincirleri karşısındaki zor durumu gündeme geldi ve katılımcılar bu konulardaki fikirlerini paylaştı. 

 

3 saate yakın süren karma meclis toplantısının sonunda Ardeşen TSO Başkanı İsmail Kuyumcu Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek’e toplantı anısında Ardeşen kültürünü yansıtan bir resim sunumu gerçekleştirdi.  


YORUMLAR

  • 0 Yorum