Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanından 10 Ocak Mesajı

Ardeşen Gazeteciler dernek başkanı Salih Navdar'ın yazılı basın açıklaması şu şekilde; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bizler için önemli bir gün, ülkemizde önemli günlerden bir diğeri de idareciler günü, oda 10 ocakta kutlanıyor. Bu anlamlı günde başta sayın Valimiz Kemal Çeber, Ardeşen Kaymakamımız Ufuk Özen Alibeyoğlu, Ardeşen Belediye Başkanımız Avni Kahya ve tüm civar il ve ilçelerde görev yapan İdarecilerimizin 10 ocak idareciler gününü ve çalışan gazetecileri gününü en içten dileklerimle

Ardeşen Gazeteciler Dernek Başkanından 10 Ocak Mesajı
10 Ocak 2020 - 09:25

Bu özel günde bir sesleniş ile sözlerime devam etmek isterim. Günümüzde Haberci unvanı kişilere çok çabuk verilmekte. Her site kuran, aylık dergi ve ya gazete basan kişi anında haberci olmakta. Oysa; onca yıl sektörde emek harcayan, ter döken ve gecesini gündüzüne katarak doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik yapmaya çalışan gerçek habercilerin emeklerini oturduğu yerden bilgisayar karşısında site haberciliği yapıyorum imajı vererek gördüğü her haberi kes, kopyala, yapıştır ve servis et mantığıyla haber hırsızlığı yapan ve gerçek emektarından çaldığı haberi kendi yapmış gibi sitesinden yayınlayan sözüm ona haber sitesi sahiplerine en kısa süzerde yasal uygulamaların gelmesini canı gönülden istiyorum.
 
Gerçek habercilerin haklarını gasp eden ve kendine haberciyim diyen bu kişiler, yeri geldiğinde gerçek habercileri ve yöneticileri halkın karşısında zor durumda bırakıyor.
Bir diğer konu ise bulunduğumuz İl, İlçe, belde ve coğrafya ile ilgili yapılan özellikle olumsuz haberlere dikkat etmeliyiz. Yapılan her haber ilçemize , ilimize veya bölgeye bakış açısını anında değiştirmektedir.
Bu doğrultuda haber yapan arkadaşlara atacağı başlıktan haberlerinin içeriğine kadar, haberi yayınlamadan önce ilçe için ve bölge için bir daha düşünün ve doğruluğuna emin olduğunuz haberleri servis etelerini cani gönülden istirham ediyorum.
 
Öte yandan; Türk İdareciler Derneği tarafından 1978 yılı Genel Kurulunda 10 Ocak tarihi ; 10 Ocak 1971 yılında Mülki İdare Amirleri sınıfının ihdası ile yapılan ilk Mesleki Toplantı başlangıç kabul edilerek, İdareciler Günü olarak kabul edilmiştir. Bundan mütevellit tüm idarecilerimizin 10 Ocak İdareciler Gününü kutlar nice başarılı çalışmalar yapmalarını cenabı Mevla'm dan dilerim.
 
 
EVET; Neden çalışan gazeteciler günü?
 
1961 yılında 10 Ocak günü resmi gazetede yayınlanan bir kanun ile basın çalışanlarının bazı hakları yasal güvenceye kavuştu. Şimdi ''212 sayılı yasa'' olarak bilinen düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor.
212 sayılı yasanın çıkması hayli çalkantılı bir sürecin ürünü olsa da 2013 yılı itibariyle gazeteciler açısından 212 sayılı yasa hala bir kazanıma dönüşmüş değil. Bugün Doğan Grubu, Doğuş Grubu, Turkuvaz Grubu gibi endüstriyel medya klübündeki grupların çalışanları arasında 212'li olanların oranı yüzde 10'un bile altında kalıyor. Gazete ve televizyon kanallarında çalışan binlerce gazetecinin ezici çoğunluğu ne 212'li ne de Basın Kartı sahibi. Sektörün yeni istihdam alanı olan internet medyası ise 212 bir yana hala herhangi bir yasal zemine bile sahip değil, öte yandan yerelde çalışan binlerce gazeteci emektarın dahi hala söz hakkı yok.
İleride daha iyi şartlarda gazetecilik yapma dileğiyle tüm basın camiasının çalışan gazeteciler gününü kutluyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum