Adalet Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerine İslam Hukukunda İnsan Hakları Anlatıldı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu Adalet ve İnsan Hakları Topluluğu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısı ile “İslam Hukukunda İnsan Hakları” konulu bir konferans düzenlendi.

Adalet Meslek Yüksek Okulu Öğrencilerine İslam Hukukunda İnsan Hakları Anlatıldı
12 Aralık 2015 - 10:54 - Güncelleme: 18 Aralık 2015 - 14:02

Konferansa konuşmacı olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Topal katıldı.

İlahi bir dayanak olan Kuran’dan beslenen İslam dininin insanlık onurunu yeniden ve son kez tesis etmek için geldiğini ifade eden Prof. Dr. Şevket Topal,  peygamberimizin de bütün hayatını bu uğurda mücadele ederek geçirdiğini söyledi.

İslam’ın hiçbir zaman insanı ezmediğini, ezdirmediğini dile getiren Prof. Dr. Topal, zalimin hasmı mazlumumun ise dostu olduğunu söyleyerek, İslam’ın insana hakkını ve haddini açıkladığını, İslam adının dahi barış anlamına geldiğini söyleyerek İslam’ın bu evrensel boyutunun Peygamber (SAV) hayatında somut bir örneğe dönüştüğünü dile getirdi.

sevket-topal-rteu.jpg

Prof. Dr. Şevket Topal, konuşmasının devamında dünya üzerinde insan haklarının hukuk tarihi açısından seyrinden bahsederek Osmanlı ve devamında Türkiye Cumhuriyeti’nde bu alanda atılan adımlardan bahsetti. “Fakat bütün bunların arasında bir başlangıç noktası aranacaksa insan hakları evrensel beyannamesinden çok daha uzun yıllar önce Veda Hutbesi’nin insan haklarında gelinen zirve nokta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz dedi.

rteude-islam-hukukunda-insan-haklari-anlatildi-(1).jpg

Dünya tarihinde insan hakları ile alâkalı ilk metin olan Veda Hutbesinden örnekler veren Prof. Dr. Şevket Topal, “Metinde insan, aile, toplum ve bütün insanlığı içine alacak şekilde hak ve özgürlükler ifade edilmiştir.” dedi.

Prof. Dr. Şevket Topal, konuşmasının son bölümünde ise, günümüzde en çok gündeme gelen konuların başında gelen insan haklarının hayata geçirilmesi için insanlığın asırlarca birbirlerini öldürdüğünü ve sonra kademe kademe haklara sahip olunduğu belirtti ve “ Bugün süslü gösterilen kavramlarla insan hakları önümüze sunulmaktadır. Oysa, özellikle günümüz Batı dünyası hak, özgürlük, eşitlik, düzen vb. kavramlarını sunarak gelişmemiş ülkeler üzerinde böl, parçala yut sistemini gerçekleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin ile Prof. Dr. Hasan Efe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

sevket-topal-001.jpgrteude-islam-hukukunda-insan-haklari-anlatildi-(2).jpgrteude-islam-hukukunda-insan-haklari-anlatildi-(5).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum