Açıklanan Çay Fiyatı Rizelileri İkiye Böldü

Rize'de açıklanan yaş çay taban fiyatı Rizelileri ikiye böldü. Bazı vatandaşlar açıklanan yaş çay fiyatından memnun olurken bazıları ise çay üreticisinin bir kez daha sahipsiz bırakıldığını savundu. ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi de verilen fiyatı az buldu.

Açıklanan Çay Fiyatı Rizelileri İkiye Böldü
18 Mayıs 2019 - 11:18 - Güncelleme: 18 Mayıs 2019 - 16:13

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli dün 2 lira 90 kuruş yaş çay taban fiyatı ve 13 kuruş da destekleme ile 3,03 TL olarak yaş çay alım fiyatını açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl 2 lira 32 kuruş olan çayın bu yıl 2 lira 90 kuruş olarak açıklanmasına rağmen üretici artan gübre fiyatları nedeniyle fiyatlardan memnun olmadığını duyurdu. Ziraat Odası ise fiyata ilişkin memnuniyetini dile getirdi. ÇAY Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) ise açıklanan fiyata tepkili.

Dün Bakan Pakdemirli’nin yaş çay taban fiyatını açıklamasının hemen ardından açıklamada bulunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere fiyat artışı için emeği geçenlere teşekkür etti. Yaş çay taban fiyatı açıklanmadan önce fiyatın 3 lira 10 kuruş olması gerektiğini savunan Ziraat Odası, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza, Rize Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” açıklamasını yaptı. Bazı üreticiler de Rize Ziraat Odası gibi açıklanan yaş çay fiyatının memnunluk verici olduğunu kaydetti.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi ise yaş çaya yıllık gıda enflasyonu oranında zam yapılması ve yaş çay taban kilo fiyatının 3,27 TL olması gerektiğini açıklamıştı. Mavi, dün açıklanan rakamın ardından yaptığı açıklamada çay üreticisinin enflasyon altında ezildiğini kaydederek,yüzde 35 gıda enflasyonu varken özel sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerin neticesinde zammın düşük tutulduğuna vurgu yaparak, "Geçen hafta özel sektör temsilcilileriyle yaptığı görüşmelerde aldığı talimatı açıklamıştır. Bunun başka izahı yoktur ülkede yıllık gıda enflasyonu %35 verilen %25 Yine ülke ekonomisini Rizeli düzeltecek anlaşılan." dedi.

Çay üretiminde kullanılan gübre, çay makası gibi araçlara verilen zammın yanında yaş çay taban fiyatına verilen zammın yetersiz olduğunu dile getiren Mustafa Ak isimli çay üreticisi ise “Verilen zam bir şey değil, yetmez, destekleme hariç en az 3 lira olması gerekirdi. Örneğin gübre geçen yıl 1 liraydı bu yıl oldu 2 lira, geçtiğimiz yıl yevmiye ücreti 160 liraydı şimdi oldu 200 lira. Sezonun sonunda bir hesap çıkart vatandaşa 1 kuruş para kalmaz. Makas geçen yıl 70 liraydı bu yıl 110 lira oldu. Çay bezi falan derken aldığın parayı zaten verdin” ifadelerini kullandı. 
Gübre artışlarından dolayı yaş çay taban fiyatının da en az yüzde 40 artış göstermesi gerektiğini dile getiren Hasan Cinan ise “Gübrenin fiyatı yüzde 100’e yakın bir artışta. Yaş çay taban fiyatındaki bu artışı yeterli bulmuyorum. Bu artış çay üreticisini korumayacaktır. Geçen yıldan daha az bir kar yaparak vatandaş mağdur olacaktır. Biz daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Çaya verilen gübrede yüzde 100 bir artış varken yaş çay taban fiyatında da en az yüzde 40 bir artış olması gerekirdi” şeklinde konuştu. 

Çay zammından çok insanları mağdur edenin ÇAYKUR’un uyguladığı kota olduğunu dile getiren Davut Köse ise “Çayın fiyatının 3 lira olmasından ziyade önemli olan devletin vatandaşın çayını almasıdır. 10 gün sonra kontenjan koyacaklar, vatandaşı özele muhtaç edecekler, özelde vatandaşların çay paralarını ne zaman verecek belli değil. Önemli olan devletin vatandaşın çayını alması” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum