Türkiye Üst Düzeyde Temsil Edilecek..

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye olarak Cenevre'de en üst düzeyde temsil edileceğiz." dedi.

Türkiye Üst Düzeyde Temsil Edilecek..
27 Ocak 2016 - 13:06 - Güncelleme: 30 Ocak 2016 - 20:31

YENİ Anayasa ÇALIŞMALARI

 

- Yazılacak yeni Anayasa Türkiye'nin 2023 hedefleri için adım olacaktır. 2023'te Türkiye'nin dünyada kendisini nasıl konumlandıracağını gösterecektir. Millete nasıl etkin hizmet vereceği noktasında büyük önem arz ediyor. Uzlaşı komisyonu çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın da bu konuda programları olacak.

 

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

 

- Başkanlık sistemi tartışmalarının devletle milletin ilişkisini belirleyecek konu olmasıdır. Kuvvetler ayrılığının en net şekilde ortaya koyulacağı siyasi sistemi ifade etmektedir. Bu kontrol denge mekanizmasında başkanlık sisteminde yapılmasıdır. Önümüzdeki haftalarda, aylarda tartışmalar devam edecek. Biz bu tartışmalardan büyük memnuniyet duyuyoruz.

 

IŞID ve PKK İLE MÜCADELE

 

- Türkiye çok yönlü olarak birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele etmektedir. Türkiye'nin birliğine beraberliğine tehlike oluşturan PKK ile mücadele sürüyor. Müttefiklerimizin de bizim yanımızda olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Terör örgütlerinin faaliyetlerine katkı sunan çalışmalardan da uzak durulması çok önemlidir. Terörün propagandası yapılamaz. Bunlara destek vermek ifade özgürlüğü kapsamında anlatılamaz. Biz bunun Avrupa'da da olan örneklerini görüyoruz.

 

TERÖR ÖRGÜTÜNE SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

 

"Zaman zaman bize yapılan 'çatışmalar  dursun, operasyonlar durdurulsun, şu yapılsın bu yapılsın' türü çağrıların doğru  adresi 'terör örgütüne silah bırakma' çağrısıdır. Bizim onlara da çağrımız, bize,  kamu düzenini kurmak için yaptığımız faaliyetlerle ilgili çağrı yapmak yerine,  terör örgütüne ve onların bağlı olduğu gruplara silah bırakmaları yönünde çağrı  yapmalarıdır"

 

"Terör örgütü ile yapılan  mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir. Bunun tersini  iddia etmek, terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini, hatta onları eşitlemek  anlamına gelir ki bunun hakikatlerle bir ilgisi olmadığı çok açık bir şekilde  ortadadır. Terör örgütünün kendini Kürt vatandaşlarımızın hamisi, temsilcisi gibi  gösterme gayreti olabilir, bu bir propagandadan ibarettir."

 

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

 

"Türkiye-Suriye sınırında ya da  'Suriye'nin Kuzeyi' diye ifade edilen o bölgede fiili durumlara bir müsamaha  göstermemiz söz konusu değil. Oradaki etnik yapılarla oynamak, diğer gruplar  üzerinde baskı kurmak ya da savaş suçu teşkil edecek eylemlerde bulunmak...  Bunları kabul etmemiz elbette mümkün değil. DAİŞ ile mücadele bahanesiyle oradaki  coğrafyayla, demografiyle oynamak ancak Suriye'nin geleceğini daha da karartır.  Bu konuyla ilgili sahadaki süreçleri yakından takip ediyoruz."

 

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kaymakamlarla buluşmasında kullandığı “Gerekirse mevzuatı bir kenara koyun” ifadesiyle ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin, “Özellikle son aylarda Doğu ve Güneydoğu’da belli belediyelerin ne tür yasa dışı faaliyetler içinde olduğunu biz gördük. Bunu yasal çerçeveye, kılıfa uydurmaya çalışıyor olabilirler. Ama bu hendeklerin çukurların hangi makinalarla ne tür imkanlarla kazıldığı artık herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla burada Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrı doğrudan bununla ilgilidir yani devletin verdiği imkanları devlet aleyhine kullanmaya çalışanların önüne geçmek amacıyla yapılmış bir çağrıdır” dedi.

 

TÜRKİYE ÜST DÜZEYDE TEMSİL EDİLECEK

 

- Cenevre'ye katılacak olanların kimler olacağı çok daha önceden belliydi. Cenevre'ye kimlerin katılacağı konusunda yoğun diplomasi trafiği oldu. Aralık ayında katılacaklar belliydi ve PYD yoktu. PYD'nin Esed ile kirli ilişkileri var. Türkiye olarak Cenevre'de en üst düzeyde temsil edileceğiz.

 

ÇÖZÜM SÜRECİ

 

- Çözüm sürecinin ülkeye kazandığı şeyleri unutmayalım tarihi bir fırsatı teptiler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum