Rize'de 'Kanserle Yaşamda Huzura Doğru' Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği tarafından İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı hibe desteğiyle yürütülen ‘Kanserle Yaşamda Huzura Doğru’ projesi açılış ve tanıtım toplantısı düzenlendi.

Rize'de 'Kanserle Yaşamda Huzura Doğru' Projesinin Tanıtımı Yapıldı
01 Aralık 2015 - 12:33 - Güncelleme: 01 Aralık 2015 - 12:58

Toplantıya, Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, Vali Yardımcısı Mehmet Kurt’un eşi Mehtap Kurt, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu’nun eşi Türkan Nebioğlu, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın eşi Pınar Karaman, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı’nın eşi Esma Çakıcı, İl Müftüsü İsmail Yalçın’ın eşi Fatma Yılmaz, Çayeli Belediye Başkanı Dr. Atilla Esmen’in eşi Asiye Atış Esmen, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe’nin eşi Petek Tepe, Dernekler İl Müdürü Kazım Demirci, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Esra Alemdaroğlu, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlileri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri  ve dernek çalışmalarına destek veren gönüllüler katıldı.

rizede-kanserle-yasamda-huzura-dogru-projesi-(3).jpg

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği  Başkanı Dr. Nilüfer Emen, ‘Kanserle Yaşamda Huzura Doğru’ projesi hakkında bilgilendirmede bulunurken kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu kaydederek, “Toplumumuzda beklenenin çok üzerinde kanser tanısı konulması, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun ispatıdır. ‘Kanserle Yaşamda Huzura Doğru’ projesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; toplumda hızla artan kanser hastalığının çoğunun beslenme, yaşamsal değişiklerle önlenebilir olduğunun vurgulanmasını, erken tanı ve tedavinin önemi hakkında toplumun bilinç ve farkındalık düzeyinin yükseltilmesini sağlamayı hedefliyoruz.  Kolorektal, meme, rahim ağzı kanseri, tiroit, akciğer kanserleri hakkında bilgilendirme paneli yapılarak  böylelikle  dünyanın en sık ölüm nedenleri arasında yer alan kanser hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Projenin ikinci bölümünde;  “yaşamsal bir kriz” olarak nitelendirilen kanser hastalığının bireyin ruh dünyasında farklı yansımaları olduğu, tedavi sürecinde ve sonrasında belirsizliğin oldukça yoğun yaşandığı, bireyin psiko-sosyal ve manevi dünyasında yalnızca iz bırakmayan aynı zamanda anlamlı değişimler meydana getiren çok boyutlu bir yaşam deneyimi olması göz önüne alınarak bu alanda çalışmalar yürütülecektir. Çünkü kanser hastalarına ve yakınlarına hastalığın teşhisinden başlayarak tedavi süresince psiko-sosyal ve manevi destek sağlanması tıbbi tedavi kadar önem arz etmektedir. Bu sebeple psiko-sosyal destek, manevi bakım  konusunda bilinçlenmelerinin sağlanması için geçen yıl derneğimiz tarafından sağlık çalışanlarına yönelik  hasta ve sağlık profesyoneli arasında işletişim ve psiko sosyal destek eğitimi vermiştik.  Mevcut projemizle de kanser hastalarıyla iletişim kurmada temel becerilerin kazandırılması, hasta-hasta yakını ilişkisinde hastanın moral değerlerinin arttırılması, hastaların bilinçli çevrelerinden destek almaları sağlanarak moral ve manevi açıdan güçlenmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.” diyerek projenin gerçeklemesinde katkı ve destekleri için başta Rize Valisi Ersin Yazıcı  ve eşi Hanife Yazıcı olmak üzere işbirliği yapan ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerini sundu.

rizede-kanserle-yasamda-huzura-dogru-projesi-(1).jpgrizede-kanserle-yasamda-huzura-dogru-projesi-(2).jpgrizede-kanserle-yasamda-huzura-dogru-projesi-(4).jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum