Radon Gazı İçin Her An Kapınız Çalınabilir.. Dikkat !

Ardeşen Halk Sağlık Grup Başkanlığından Yapılan Açıklamada "Radon Gazı için Kapınız Çalınabilir" uyarısında bulunuldu.

Radon Gazı İçin Her An Kapınız Çalınabilir.. Dikkat !
28 Ocak 2016 - 09:51 - Güncelleme: 30 Ocak 2016 - 20:31

RADON GAZI İÇİN KAPINIZ ÇALINABİLİR      

Radon Gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Akciğer kanseri gelişiminde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin %3-15’inden sorumludur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de ev içerisine sızabilmektedir. Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir. Radon solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur.

            İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.

Önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş, ilimiz genelinde toplam 530 hanede,  Ardeşen İlçemizde 80 Hanede ev içerisinde dedektörler ile radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Bu çalışmalar Müdürlüğümüze bağlı ekiplerce 23 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlamıştır.Ülkemiz ve ilimiz için de bir ilk olacak böyle bir çalışmada bulunacak olanlar ve katkı sağlayacak olan herkese çok teşekkür ederiz.

          

 

 RİZE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ -Ardeşen Sağlık Grup Başkanlığı

YORUMLAR

  • 0 Yorum