Halı yıkamak için de şemsiye almak için de meteorolojiyi arıyorlar

Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz'de yaşayan vatandaşların, olumsuz hava şartları nedeniyle Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğüne gelen telefonları fıkraları aratmıyor.

Halı yıkamak için de şemsiye almak için de meteorolojiyi arıyorlar
13 Eylül 2015 - 17:19

 Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz'de yaşayan vatandaşlardan, olumsuz hava şartları nedeniyle Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğüne birbirinden ilginç telefonlar geliyor.

Hava şartları nedeniyle en çok fındığını kurutamamaktan, halı yıkayamamaktan, pencere silememekten şikayetçi olan vatandaşlar, çareyi Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünde arıyor.

Bu yönde vatandaşlardan gelen talepler ise fıkraları aratmıyor.

Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in tamamına hizmet veren bölgesel tahmin merkezlerinin yaklaşık 3 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Meteoroloji bölge müdürlüğünde, hava tahminlerinin yapıldığını belirten Gültekin, "Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü olarak da hava tahminlerine yönelik çalışmalarımız var. Bunun dışında iklim verilerini de topladığımız için bizden geçmişe dönük iklim verileri de isteniyor" dedi.

Gültekin, en önemli çalışma alanlarının da hava tahmini olduğunu vurgulayarak, "Kısa ve uzun vadeli hava tahminleri yapıyoruz. Bölge müdürlüğümüz 24 saat esasına göre çalışıyor ve bu kapsamda vatandaşlarımıza 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz" diye konuştu.

- "Bazen alışılmışın dışında telefonlarla da karşılaşıyoruz"

Vatandaşlardan yoğun talep gördüklerini de anlatan Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımızın yazılı ve telefonla olmak üzere iki yönlü talepleri oluyor. Yazılı talepler genelde sigorta şirketleri tarafından, hasar tespitlerinde sigortaların karşılanması amacıyla yapılıyor. Üniversite öğrencilerimiz tez çalışmalarında sık sık yazılı bilgi taleplerinde bulunuyorlar. Bunun dışında da bilimsel araştırmalar için ve mahkemeler için bilgi talebinde bulunuluyor. İnşaat, doğalgaz, HES ve rüzgar santrali çalışmaları için de firmalar bizden sık sık yazılı bilgi talebinde bulunuyor."

Gültekin, telefon taleplerinde ise vatandaşların genelde yağışlarla ilgili bilgi aldığına dikkati çekerek, "Vatandaşlarımız sık sık bizi arıyor ve 'çayırımı, fındığımı kurutabilir miyim, cam silip, halı yıkayabilir miyim' diye soruyor. Uçuşlar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız da çok oluyor. Özellikle yaz aylarında açık havada düğün yapmak isteyen vatandaşlarımız bize sık sık hava tahminleri konusunda soru soruyor" ifadelerini kullandı.

Bazen alışılmışın dışında telefonlarla da karşılaştıklarını vurgulayan Gültekin, "Vatandaşlarımız bulutlu havalarda tedirgin oluyor ve sabahın erken saatlerinde 'şemsiye alayım mı' diye sorularla da karşılaşıyoruz. Duyarlı bazı vatandaşlarımız ise hergün arıyor" dedi.

- "İlgi alanımız dışında sorularla da karşılaşıyoruz"

Gültekin, yol hava durumu ile ilgili de hizmet verdiklerini işaret ederek, "Bölgemizden başka ile gitmek isteyen vatandaşlarımız da yol güzergahını bize vererek, bizden bilgi alabiliyor. Bu sene kış sert geçecek mi, kar yağacak mı, hava nasıl olacak diye uzun vadeli tahminler için de aranıyoruz. Yerli halk dışında bölge turizm bölgesi olduğu için kente gelmek isteyen turistlerimiz de yola çıkmadan önce bizlerden bilgi alabiliyor" diye konuştu.

Vatandaşlardan gelen her türlü talebi karşılamak için çalıştıklarını belirten Gültekin, şunları kaydetti:

"Karadeniz'de başta ot ve fındık olmak üzere tarıma yönelik talepler ağırlıkta ancak deprem olacak mı diye bile arayan vatandaşlarımız oluyor. Dolayısıyla çok değişik sorularla karşı karşıya geliyoruz. İlgi alanımız olmayan soruları da ilgili kurumlara yönlendiriyoruz. Bizimle ilgili olan sorulara ise mümkün olduğunca cevap vermeye çalışıyoruz. Bazı vatandaşlarımız bizden noktasal tahminler istiyor. İlçede yağmur varsa köylerinde, mahallelerinde olacak mı şeklinde sorularla da karşılaşıyoruz. Onlara da mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Gültekin, zaman zaman olumlu geri bildirimler de aldıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle Hopa selinde vatandaşlardan olumlu tepkiler aldık. Gerekli uyarıları ve bilgilendirmeleri yaptığımız için vatandaşlarımız önceden tedbirlerini aldılar ve araçlarını, önemli eşyalarını güvenli bölgelere çektiler. Bazende tahminlerde yanıldığımız, yağmur vermediğimiz bir zamanda vatandaş yağmura yakalanırsa, onda da internet sitesinden tepkilerini dile getiriyorlar. Özellikle havaların kötü olduğu zaman telefonlarımız susmuyor. Vatandaşlarımızdan gelen taleplere yetişmeye çalışıyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum