Demiryolu Güzergahı Samsun Sarp Olmalıdır

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize’nin olmazsa olmazlarından biri haline gelen demiryolu projesinde aklın yolunun bir olduğunu ve Samsun Sarp Demiryolu Projesinin hayata geçmesi gerektiğini söyledi.


Demiryolu Güzergahı Samsun Sarp Olmalıdır

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Erzincan Trabzon Demiryolu hattı projesine karşı olduklarına vurgu yaparak, “Üstten aşağıya hangi ile demiryolu inerse insin bir ilin mutluluğu diğer ilin mutsuzluğu olamaz. Elbetteki Karadeniz’e demiryolu istiyoruz ama aklın yolu bir bu da Samsun Sarp Demiryoludur” dedi.

RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, katıldığı canlı yayın programında Samsun Sarp Demiryolunu tüm bölge illeri oda başkanlarının desteklediğini kaydederek, 2019 seçimleri öncesi Karadenizlilerin Cumhurbaşkanından Samsun Sarp Demiryolu projesini müjdelemesini beklediklerini ifade ederek, “Erzincan’dan üstten aşağıya konuşulan bir güzergah var biz bunu istemiyoruz. Elbetteki Karadeniz’e demiryolu istiyoruz ama aklın yolu bir. Cuma günü TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu Beyin de katılımıyla Hopa Ticaret ve Sanayi Odası binasının açılışını gerçekleştirdik. Daha sonra Arhavi’de toplantı yaptık. TOBB Başkanımız Rıfat Başkana da söyledim. Yapılması gereken Samsun Sarp Demiryoludur. Karadeniz’in bunu mutlaka başarması lazım. TOBB’un da görüşü bu yönde diğer oda başkanlarımızın da görüşü 3 aşağı 5 yukarı aynı yönde. Üstten aşağıya hangi ile demiryolu inerse insin bir ilin mutluluğu diğer ilin mutsuzluğu olamaz. Samsun Sarp Demiryolu demek, bırakın Gürcistan’ı oradan Azerbaycan’a, Ermenistan’a Kafkaslara bağlanması demek.” Diye konuştu.

Samsun Sarp Demiryolu dışında başka bir güzergah için lobi oluşturulmak istenebileceğini ve bunu doğal karşılayacağını kaydeden Karamehmetoğlu, tüm Doğu Karadeniz’in Samsun Sarp Demiryolunu sahiplenmesi gerektiğini belirterek, “Tüm Doğu Karadeniz’in bu işi sahiplenmesi lazım ve Samsun Sarp Demiryolunu istemesi gerekir. Çok ciddi bir maliyeti beraberinde getirir Ovit Yolu Projesinde olduğu gibi. İhalesinin yapılabilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın da elinin güçlendirilmesi lazım. Yoksa bugün üsten aşağıya Karadenize inecek bir demiryolu projesinin maliyeti ile Samsun Sarp Demiryolu Projesinin maliyeti arasında pek bir fark yoktur. Biz bu işin üzerinde de çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onay vermediği, bugüne kadar ha şunu da yapalım demediği hiçbir projeyi Rize’nin gündemine getirmedim. Rize’nin bunu konuşması lazım. Çünkü başka bir şansımız yok. Cenabı Allah bize arsa arazi vermedi. Deniz şurada dağ burada. İkisi arasında sıkıştık kaldık. Ya dolduracağız ya arkaya gideceğiz. Burada toplumun birlikteliği, siyasetin birlikteliği cumhurbaşkanımızın elini çok ciddi anlamda güçlendirir ve bu işin ihalesini yapar diye düşünüyorum” dedi.

Samsun Sarp Demiryolu Projesinin 2019 seçimleri öncesi tarihi bir fırsat olduğuna vurgu yapan RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, Cumhurbaşkanının büyük projelere alıştırdığı Karadeniz’e yeni büyük bir proje müjdesi vermesi ve bu müjdenin de Samsun Sarp Demiryolu Projesi olması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, “İşin doğrusu tam da fırsattır. Önümüzde 2019 seçimleri var. Sayın Cumhurbaşkanımızın sayesinde bu millet bu büyük projelere alıştı. Bu millete de Karadeniz’e de seçim için bir lokomotif olması lazım. Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkacak 2 kelime bu bölge için yeterli gelecektir. Doğu Karadeniz bölgesindeki Samsun’dan Artvin’e kadar oda başkanlarımızın tamamen isteği bu yöndedir. Sayın Bakanlarımız Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli’nin de desteği bu yöndedir.” Şeklinde konuştu.

Rize’nin Cumhurbaşkanı şehri olmasına rağmen Ordu ve Giresun kadar bu projeyi dillendirmediğini ifade eden Başkan Karamehmetoğlu Rize’deki tüm STK Başkanlarını Samsun Sarp Demiryolu Projesini seslendirmeye ve dillendirmeye davet ederek, “Ordu ve Giresun’da Samsun Sarp Demiryolu bizim Cumhurbaşkanı şehri olmamıza rağmen bizden daha fazla dillendiriliyor. Ancak Rize’de bu pek fazla dillendirilmiyor. Rize’deki tüm STK başkanlarının Samsun Sarp Demiryolunu dillendirmesi lazım. Ben, Türkiye Ekonomik Şurasında bölge başkanları adına konuştuğumda tek sorun olarak Samsun Sarp Demiryolunu gündeme getirdim. Bunu yapın gerisi bize lazım değil dedim ve programda Sayın Bakanımız Nurettin Canikli bey bu talebimden dolayı tebrik etti” diye konuştu.