Fenerbahçe Shakhtar'a karşı bu tezi savunacak

Fenerbahçe'nin, Şampiyonlar Ligi ön elemesindeki rakibi Shakhtar Donetsk'in oyuncusu Fred'in dopingli çıkması sornasında hukuki olarak savunacağı tezin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Fenerbahçe Shakhtar'a karşı bu tezi savunacak
02 Ağustos 2015 - 19:11

 

Sarı-Lacivertli hukukçular, FIFA Anti-Doping Yönetmeliği'nin 25. Maddesi’nin herhangi bir tedbir kararına gerek olmadan dopingli çıkan futbolcuya “Otomatik” olarak yasak getirdiğini savundu.

Olay basit: “Shakhtar, A numunesi pozitif çıkan Fred’i dopingli olduğunu bile bile F.Bahçe’ye karşı oynattı.” Normal şartlar altında haksız rekabete uğrayan F.Bahçe’nin 3-0 hükmen galip ilan edilmeli. F.Bahçe haklı. Ancak F.Bahçe’nin haklı olması yetmiyor. Haklı olduğunu FIFA ve UEFA yönetmelikleri kapsamında ispatlaması gerekiyor. Ancak yönetmeliklerde boşluk var. Bütün yönetmelikler A değil de B numunesinin pozitif çıkmasına göre hazırlanmış. Yani kanunda bir boşluk var. Deniyor ki, “Shakhtar’ın 3-0 hükmen mağlup ilan edilmesi için Fred hakkında bir tedbir kararı alınması gerek.”


şampiyonlar ligi’NE UYGUN DEĞİL
Shakhtar’ın bu tezine karşı, F.Bahçeli hukukçular da diyor ki “Doping maddesi bulunduğunu tespitini yapan CONMEBOL’un kararı dünya çapında bağlayı. FIFA Anti Doping düzenlemelerinin 25. maddesi gereği tebligata gerek yok.” 25. Madde’de doping yapan futbolcuya otomatik olarak diskalifiye hükmü var. “Otomatik diskalifiye” ifadesi, F.Bahçe’nin haklılığını ortaya koyuyor. A numunesi pozitif çıktığından itibaren Fred, otomatik olarak tedbirli hale geldi ve Şampiyonlar Ligi için uygunluğunu kaybetti.


UEFA KARARINI YARIN AÇIKLAYACAK
UEFA yönetmeliklerinde, A numunesi pozitif çıkan bir futbolcuyla ilgili düzenleneme yok. Ama bir kulübün, Şampiyonlar Ligi’ne uygun olmayan bir oyuncuyu oynatması, hükmen yenilgiyi getiriyor. Bu nedenle F.Bahçeli hukukçulara göre, Sarı-Lacivertli takımın Kadıköy’de 0-0 biten maçta 3-0 hükmen galip ilan edilmesi gerekiyor. UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu, yarın yapacağı toplantıda F.Bahçe’nin itirazını görüşecek ve hükmen 3-0’la ilgili kararını verecek. Ancak Brezilya Futbol Federasyonu’nun açıklaması sorası Fred’in 5 Ağustos’taki rövanşta oynama ihtimali kalmadı. (Akşam)

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum