Cerrattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kavaklı:"Bizler madenciliği bilimin ışığında ve çevre hassasiyetleriyle yaptığımızda ülkemizin refah seviyesinde ciddi artış sağlanacaktır ve cari açığımız düşecektir"

Cerrattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti
01 Ağustos 2015 - 16:33 - Güncelleme: 01 Ağustos 2015 - 19:47

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Cerrattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, "Bizler madenciliği bilimin ışığında ve çevre hassasiyetleriyle yaptığımızda ülkemizin refah seviyesinde ciddi artış sağlanacaktır ve cari açığımız düşecektir" dedi.

 

Kavaklı, Artvin DSİ 26. Bölge Müdürlüğünde Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, belediye yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının ve çeşitli kurumların temsilcilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında "Türkiye'de ve dünyada madencilik ve madenciliğin ekonomiye katkıları, hayatımızda madencilik" konulu sunum yaptı.

 

Dünyada 1,6 trilyon dolar değerinde, 27 milyar ton civarında maden üretildiğini belirten Kavaklı, Türkiye'nin madencilikte adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri ile 28. sırada olduğunu söyledi.

 

Kavaklı, madenciliğin Türkiye'nin refah seviyesini artıracağını anlatarak, şunları dile getirdi:

 

"Madenler, işletildiği yörenin ulaşım, ticaret ve sanayisini geliştirir, istihdamı arttırır. 2014 yılında maden ihracatımız 4,09 milyar dolar, maden ithalatımız cevher bazında 4,85 milyar dolar olarak gerçekleştirilmiştir. Bizler madenciliği bilimin ışığında ve çevre hassasiyetleriyle yaptığımızda ülkemizin refah seviyesinde ciddi artış sağlanacaktır ve cari açığımız düşecektir. Yer altı kaynaklarını kullanarak refah seviyesini arttırmak ve ihracatı azaltmak mümkündür. Artvin'de 103 arama ruhsatı vermişiz. 51 işletme izni vermişiz ve bunlardan 21'i işletme aşamasındadır. 2012 yılında Artvin'de 21, 2013'te 32, 2014'te 20 ve 2015'te ise 18 saha denetlenmiştir.”

 

Artvin'de 76 alanda ruhsat vermediklerini vurgulayan Kavaklı, "Buraları da kırmızı saha olarak işaretledik ve ruhsat müracaatı yapsalar da ruhsat vermiyoruz. Sürdürülebilir ekonomi ve ülkemizin ekonomisini geliştirebilmek için madencilik son derece önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

 

- "Bize bağlı birimlerin hiçbir hukuksuz ortamda bulunmasına izin vermeyeceğiz"

 

Artvin Valisi Kemal Cirit de şehrin geleceği, kalkınması ve turizm organizasyonlarına yönelik faaliyet ve projeleri devam ettirmek düşüncesinde olduklarını söyledi.

 

"Hukuksuz hiçbir ortamda bulunmadığımız gibi, bize bağlı birimlerin hiçbir hukuksuz ortamda bulunmasına izin vermeyeceğiz" diyen Cirit, şunları kaydetti:

 

"Hem şahsımla ilgili olan hem de başka konularla ilgili iddia edilen hususlara tek tek cevap veremeyeceğim. Bu konuları yeri geldiğinde tabii ki konuşacağız ama bunun yeri burası değil. Ben de sizler gibi burada devletimizin, merkez teşkilatımızın gönderdiği arkadaşları dinleyeceğim."

 

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin 75 milyon insanın zenginliği olduğuna değindi.

 

Siyasi parti temsilcileri ve katılımcıların da görüşlerini aktardığı toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum