Çayımız Ve Yeşilimiz Göz Göre Ölüyor

Çayımız Ve Yeşilimiz Göz Göre Ölüyor

Çayımız Ve Yeşilimiz Göz Göre Ölüyor
29 Ağustos 2016 - 15:20 - Güncelleme: 29 Ağustos 2016 - 22:33

Bir süredir Rize’yi istila eden haşereler var. Saldırı karşısında vatandaşın eli kolu bağlı yapacak bir şeyleri de yok. Yeşilimiz yok oluyor. Bu Kelebek ırkı adeta kanımızı emdi, doğamızı kuruttu...

Yeşil Rize ünvanı, Rize'nin elinden bu haşereler yüzünden uçup gidecek, son günlerde iyice artış gösteren cinsi, adı ve nerden geldiği halen bilinemeyen bu kelebek ırkı Doğu karadenizimizi güzel Rize'mizin kanını emdi bitirdi.

Rize ili ve ilçelerinde hemen hemen her yerde, bağda, bahçede, evde, ofiste hatta arçlarımızın içinde hahi günlerce yaşaya bilen, insanın suradına, vucududa hucum eder gibi atlayan adeta labaratuvar ortamında genetiğiyle oynanışcasına bir müsibet, ucube görünümünde suratı olan bu zararlıdan kim veya kimler bizi kurtaracaksa artık zamanı geldi ve geçiyor bile, şu işe bir el atan yok mu?

Bugün bağda bahçede sebzelerimize meyvelerimize dadanan bu haşare yarın çayımıza bulaşacak ve çayımızın öz süyünü içmeye başlayacak, geçtiğimiz yıllarda kiviye önemli zararlar veren ve rekoltede düşüşün yaşanmasına neden olan bu kelebekler, bağda bahçede yiyecek sebze meyve bırakmadı, vatandaş ve müstahsil bu konuda oldukça şikayetçi, ancak yetkililerde bu işe şaşkın, yapılacak ne varsa bir an önce yapılmalı.

Gün geçtikçe tehlike artıyor, bu biyolojik silah misali haşare doğada öz süyünü emecek bitki bulamayınca Arı kovanlarımıza Balımıza dasaldıracak, öyleki bazı arıcılar kovanların içine kadar giren bu kelebeklerin ölülerine kovan içinde rastlamış bile.

Son zamanlarda artan ve günlerce, haftalarca hatta aylarca yaşayabilen bu kelebeklerin neden sadeve Rize Hopa arasında yaşadığı ve diğer yörelere hatta Gürcistana bile sıçramadığı düşündürücü, bu haşare sadece Rize ilçeleri ve Arhavide etkili kalıyor, bunun sebebinide yetkililerin birasn önce çözmesini istiyoruz, yoksa bu doğa harikası yeşil Rize'mizin üzerinde oynanan bir oyun mu.

 

 

 

 

 

Ç.Ö

YORUMLAR

  • 0 Yorum