Beyaz Çay Her Derde Deva

Beyaz Çayın Bu kadar popüler olmasının sebebi birçok derde derman olmasıdır.

Beyaz Çay Her Derde Deva
06 Şubat 2016 - 09:07 - Güncelleme: 12 Şubat 2016 - 00:19

Beyaz çay son günlerde adını sıkça duyduğumuz bir tür çay çeşidi. Diğer çaylara nispeten daha değerli olan beyaz çayın midemize ulaşması için, bahar ayının hemen başlangıcında henüz tomurcuk iken üst yapraklarının tek tek toplanıp hiçbir işlem görmeden kurutulması gerekiyor.  Tüm çaylarda  bulunan ama beyaz çayda oranı daha yüksek olan kateşin isimli antioksidanlar ve de yağmurlu, çok nemli günlerde hasat yapılamaması onu diğer çaylardan değerli kılıyor.

 

Beyaz Çay Türleri

Beyaz çay, yetiştiği bölgeye göre farklılık göstermekte. En kaliteli beyaz çay Rize'de üretilmeden önce Çin’in Fujian bölgesinde yetiştirilen ve adını yapraklarının şeklinden alan Silver Needle idi.

 

Çin’de yetişen diğer beyaz çaylar ise ‘Beyaz Şakayık‘ isimli ‘White Peony‘ çayı, Gong Mei ve Shou Mei.  Çin dışında beyaz çayın yetiştiği ülkeler ise Darjeeling beyaz çay ve Assam beyaz çay ile Hindistan, African White ile Kenya ve Ceylon beyaz çay ile Sri Lanka.

 

 Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz çay, siyah ve yeşil çaya göre çok daha az kafein içeriyor. Yıllarca Çin’de pek çok hastalığa ilaç olarak kullanılmış. Kansere, kalp rahatsızlıklarına, cilt sorunlarına ve kilo vermeye yardımcı beyaz çayla evinizde bir check-up yapabilirsiniz kendinize.

 

* Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı savaşır.

* Cilt yaşlanmasını önler. Daha sıkı ve elastik bir cilt için alt yapı kurar.

* Dişlerde plak ve çürük olmasını engeller.

* Tansiyonu ve kolestrolü düşürür.

* İçeriğindeki K ve C vitaminleri ile bünyeye enerji depolar.

* Kemik erimesine yakalanma riskini en aza indirmeye yardımcı olur.

* Yağ yakımını hızlandırır. Kilo verdirir.

* Soğuk algınlığına sebep olan virüslerle savaşır

 

Beyaz Çayın Hazırlanışı

* Biz beyaz çayın hem sade hem de meyve aromalılarını denedik. Sadesinin çok daha güzel olduğunu düşünüyoruz. Eğer ilk defa deneyecekseniz sadesini almanızı öneririz.

* Biz beyaz çayı demlerken ona siyah çay muamelesi yapmadık. Adından mıdır artık nedir bilmiyoruz ama beyaz çay daha bir kırılgan geldi gözümüze. Bu yüzden 70-75 derecelik bir ısıyla kaynattığımız suyu hemen beyaz çayla buluşturmadık. 5 dakika bekleyip suyu öyle koyduk üzerine ki, kaynar su çayın tadını acılaştırmasın diye.

* Unutmadan, beyaz çayı ne kadar çok demlerseniz tadı o kadar acı olacaktır. Bu durum bardağın dibini gördüğünüzde de karşınıza çıkacak.

* Bir büyük bardak için 1.5 çay kaşığı beyaz çay yeterli olacaktır.

* Çayın içerisine dilerseniz  süt ya da limon da atabilirsiniz.

 

Beyaz çayları aktarlardan, büyük marketlerden satın alınabiliyor. Beyaz Çay Rize'de Çaykur satış reyonlarında, aktarlarda açık beyaz çaylar mevcutken marketlerde yerli ve yabancı sallama ve tomurcuk halde beyaz çay çeşitleri bulunmakta. Sallama beyaz çaylar genelde bir meyve ile harmanlanmış olarak satılıyor.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum