Artvin'deki sel ve heyelanlar

Bakan Eroğlu, ölü sayısının 8'e yükseldiğini açıkladı

Artvin'deki sel ve heyelanlar
25 Ağustos 2015 - 08:45 - Güncelleme: 25 Ağustos 2015 - 21:04

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısının sekize yükseldiğini açıkladı.

Eroğlu, Artvin'in Hopa ilçesine gelerek Vali Kemal Cirit, AK Parti Artvin milletvekili İsrafil Kışla, Kaymakam Mehmet Ali Özken ve beraberindekilerle Hopa Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları ziyaret ederek "geçmiş olsun" dileğinde bulundu. Ardından AKUT ve AFAD ekibini tebrik eden Eroğlu, kaymakamlıkta kriz masası ile bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Eroğlu, pazar günü Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından bölgedeki şiddetli yağış ile ilgili uyarı yapıldığını, belediye ve kaymakamlık tarafından vatandaşın ikaz edildiğini belirtti.

Yağışın çok şiddetli olduğunu ifade eden Eroğlu, "12 saatte saatte 250 milimetre, metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten bizim hesaplara göre 500 yılda bir debinin geldiği tahmin ediliyor. Felaket neticesinde maalesef bazı heyelanlar oldu, altı vatandaşımızı heyelanda kaybettik, iki vatandaşımız ayrıca selde hayatını kaybetti. Bir kızımız da kayıp, ekiplerimiz yarın sabah erkenden arama başlayacak. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı sekiz, bir de yavrumuz var kayıp" dedi.

DSİ ve Karayolları tarafından yeteri sayıda iş makinesinin bölgeye sevkinin devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, "Hopa'da 4, Arhavi'de de bir köyümüzde acil çalışma yapacağız. Ulaşılamayan köy ve mahallelere müdahale ediyoruz. Menfez ve köprüler için acil çalışmalar devam ediyor. Acil olan bölgeler için prefabrik menfezler getirilecek ve ulaşım sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Zarar tespit çalışmalarının bugünden itibaren başlanacağını kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yaraların sarılması için çalışmalarımız  devam ediyor. Mağdur ailelere cenazesi olan aileler için acil ihtiyaçlar için başbakanlık tarafından 10 milyon lira gönderildi. AFAD'ın da mağdur olan aileler için destekleri olacak. Yarın yeni çalışmalara göre ekiplerimiz hizmetlerini artırarak sürdürecek. Hastanedeki jeneratör ihtiyacımızı yarın Devlet Su İşleri giderecek. Ayrıca bütün bölgedeki araç gereç, iş makinesi kepçe gibi bütün araçları bu tarafa sevk ettik. Trabzon, Samsun, Kars, Erzurum'dan bütün ekipler buraya gelecek. Enerji nakil hatları ile ilgili hemen müdahaleye başladık."

Dere ıslahlarının yapılmasının ardından can kayıplarının büyük oranda heyelanlardan kaynaklandığının altını çizen Eroğlu, "Maalesef ölenlerin 6'sı heyelandan. Hep birlikte Hopa'dan başlayarak, Borçka, Artvin, Arhavi'de risk olan yerlerde bir heyelan risk çalışması yapılması kararını aldık. Bunu da rapor halinde sayın başbakanıma arz edeceğim ve çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

Öte yandan yapılan çalışmaların ardından kayıp Nermin Demirci'nin cesedine ulaşıldığı kaydedildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum