2015 Nobel Kimya Ödülünü Türk Bilim İnsanı Aldı

2015 Nobel kimya ödülünü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar aldı.

2015 Nobel Kimya Ödülünü Türk Bilim İnsanı Aldı
07 Ekim 2015 - 16:36 - Güncelleme: 07 Ekim 2015 - 16:41

Türk bilim dünyasından büyük başarı. 2015 Nobel kimya ödülünü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Tomas Lindhal ve Paul Modrich ile birlikte aldı.

Dünyanın en saygın bilim ödülüne bir Türk bilimadamı da sahip oldu. 2015 Nobel Kimya ödülü aralarında Türk bilim insanının da bulunduğu 3 kişiye verildi. Bu yıl ki Nobel Kimya ödülü; Aziz Sancar, Thomas Lindahl ve Paul Modrich'e verildi.

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde "sirkadiyen saat" (ritmik saat) buluşuna imza atmıştı.

Aziz Sancar, ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu.

Ödülün sahiplerinin açıklanmasının ardından Twitter'da Nobel Ödülü hesabından atılan tweet:

MARDİN DOĞUMLU

Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.
İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında.
2014 yılı Nobel Kimya Ödülü 'nano dünyaya kapı aralayan', 'süper çözünürlüklü floresan mikroskobu' geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

2006 yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum