100 kat daha hızlı internet sağlayan teknoloji: Li-Fi

Yeni bir kablosuz iletişim teknolojisi olan Li-Fi önümüzde ki aylarda görünebilir ışık iletişimi (Visible Light Communication – VLC) kullanarak yüksek hızda veri taşımayı hayatımıza getirecek.

100 kat daha hızlı internet sağlayan teknoloji: Li-Fi
27 Kasım 2015 - 20:28 - Güncelleme: 29 Kasım 2015 - 22:49

Wi-Fi hızından 100 kat daha hızlı olan Li-Fi önümüzde ki aylardagörünebilir ışık iletişimi (Visible Light Communication – VLC) kullanarak yüksek hızda veri taşımayı hayatımıza getirecek. Geçtiğimiz yıllarda araştırmacılar laboratuarda yaptıkları deneylerde Li-Fi kullanarak saniyede224 gigabit veri aktarımı yapmayı başarmıştı.

Bu teknoloji sayesinde internet kullanımımızda ki her şeyi baştan aşağıya değiştirebilir. Artık bilimadamları Li-Fi’yı laboratuar dışına çıkarıyor ve gerçek dünyada, ofiste ve endüstriyel alanlarda denemeye başlıyor. Tallinn, Estonya’da yapılan denemerlede saniyede 1 GB veri transferi elde edildi bu şu anki ortalama Wi-Fi hızından 100 kat daha hızlı. Estonyalı teknoloji şirketi Velmenni’nin CEOsu Deepak Solanki yaptığı açıklamada VLC teknolojisini kullanacakları bir kaç farklı endüstriyel alanı pilot bölge olarak seçtiklerini dile getirdi. Li-Fİ 2001 yılında İskoçya’da bulunan Edinburg Üniversitesi'nde ki Harald Haas tarafından icat edildi.

Haas bu teknolojiyi ilk defa tanıttığında tek bir led ışıkla bir baz istasyonundan daha fazla veri transfer etti. Eğer laboratuarda elde edilen saniyede 224 gigabitveriyi biraz daha açacak olursak bu yaklaşık olarak her saniyede 1.5 GBboyutunda 18 tane film indirebiliyorsunuz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum